Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvorfor svinger mit humør så meget?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg er en pige på seksten år. De sidste cirka to år har været meget underlige og ikke særlig sjove for mig.

Jeg burde sikkert være startet til en psykolog for længe siden, men jeg har ikke rigtigt følt, at jeg har haft behov for det, men måske har jeg. Det skal lige siges, at jeg bor hos min far og ikke kan holde min mor ud. For omkring to år siden begyndte jeg i episoder at blive rigtig ked af det, og det førte til, at jeg begyndte at skære i mig selv. Det var ikke så "slemt" dengang og begrænsede sig til, at jeg skar mig i armen.

For et år siden begynde det at blive værre. Jeg var dybt ulykkelig i nogle uger, jeg skar mere, dybere og også flere steder. Min selvtillid var fuldkommen væk. Men så lige pludselig gik det væk. Jeg blev rigtig glad, ja faktisk overdrevet glad hele tiden, jeg snakkede som et vandfald og min selvtillid var i top.

Samtidig med det var jeg også vildt irritabel, og hvis folk sagde noget, der irriterede mig, begyndte jeg at råbe og skrige. Og så blev jeg rigtig ked af det igen og begyndte at skære igen. Lige pludselig ville det gå væk igen, og jeg ville være på toppen endnu engang og så fremdeles. Sådan har det nu været i et års tid.

Jeg ved ikke rigtig, om det et problem eller ej. Måske er det bare fordi, jeg har lidt voldsomme humørsvingninger?

Når jeg er ked af det, tænker jeg tit på at dø og slår mig selv, skærer i mig selv og sulter mig. Det lyder sikkert rigtig slemt.

Hvad er der galt med mig? Håber virkelig, at I har et råd.

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar

Kære Spørger

Tak for din mail. Først og fremmest: du bliver nødt til at holde op med at være selvskadende. Læs dette tidligere svar , især med hensyn til punkt to.

Derudover lader det til, at dit følelsesliv er meget omskifteligt. Det skifter mellem, at du har det vildt godt, og kort tid efter er du rigtig ked af det igen. Måske har du det, der kaldes en emotionelt ustabil personlighedsstruktur/borderline , der netop er kendetegnet ved impulsive handlinger samt et uberegneligt og lunefuldt humør med følelsesudbrud og manglende evne til at styre affektudladninger og tendens til selvdestruktiv adfærd.

Hvis det er så udtalt, at det skal behandles, så består behandlingen oftest i længerevarende samtaleterapeutiske forløb, typisk ved den lokale psykiatriske afdeling. Det kræver en henvisning fra din praktiserende læge, så prøv at tænke lidt over det, og læs lidt om emnet her .

Held og lykke.

Med venlig hilsen

Hans Mørch

Speciallæge i psykiatri

Sidst opdateret: 12.12.2013
Annonce