Annonce

Hvad skyldes mine knæsmerter?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg er en frisk ung fyr på 21 år som dyrker masser af motion. Jeg var forleden ude og løbe, og dagen efter finder jeg hurtigt ud af, at jeg er øm i mit knæ ved normal gang og trappegang.

Da jeg var ude og løbe havde jeg hverken trådt forkert eller noget som helst. Jeg har aldrig haft skader før, og det gør hellere ikke ondt, når jeg mærker på knæet. Det har hellere ikke været hævet op.

Nu gør det til gengæld stadig ondt når jeg møder trapper på min vej, og når jeg bøjer mit knæ. Det føles som om smerten kommer bag knæet. Hvad kan mine knæsmerter skyldes?

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar

Kære Spørger

Du skriver, at du ikke har været udsat for noget uheld under dit løb. Derved kan vi udelukke ledbåndsskader med videre.

Umiddelbart tænker jeg på to muligheder:

1) Meniskskade

2) Overbelastningsømhed

Menisklæsioner kan godt opstå "næsten ud af ingenting", i forbindelse med mindre belastning på et bøjet knæ.

Primært tænker jeg dog at det lyder som en overbelastningsskade, hvor du har haft lidt øget belastning på dit knæ, svarende til mellem din knæskal og din lårbensknogle. Derved er dine slimhinder hævet lidt op og vil gøre ondt næste dag.

Når du går på trapper øger du belastningen under din knæskal og dermed smerten. Du kan også have lavet en overbelastning af bøjesenerne omkring knæet og dermed smerter bag i knæet. Prøv at se om det varer ved. Lav eventuelt lidt styrketræning for knæet, for at ændre belastningen på det, og prøv så med løb igen. Stop dog med at løbe hvis der kommer smerter, ellers irriterer du bare knæet.

Hvis du synes at smerterne bliver ved, og de stadig kommer bagfra, kan du have pådraget dig en menisklæsion. Du vil så typisk have ondt hvis du er nede i hugsiddende stilling, og skal op igen og eventuelt ondt ved trappegang. Hvis du støder imod noget med foden, så benet udadroterer i knæet, kan det også gøre ondt. Hvis du har en menisklæsion vil du ofte kunne fornemme noget der "klikker" i knæet, og en fornemmelse af at knæet sætter sig fast. Når du ellers kan gå almindeligt på benet, er der ikke noget akut i situationen. Hvis det derimod ikke holder op, bør du få din læge til at vurdere det.

Med venlig hilsen

Hans Gad Johannsen

Speciallæge i ortopædi- og idrætskirurgi

Sidst opdateret: 13.07.2015
Annonce