Annonce

Er jeg ved at blive skizofren?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg er en dreng på 11 år, som ofte hører stemmer og er i tvivl om, hvorvidt de er ægte eller ej. Jeg ser nogle gange meget uhyggelige skygger, som skræmmer mig. Jeg spiller et computerspil og føler nogle gange, at de andre spillere er inde i min krop, kan læse min tanker og af og til styre mig.

Jeg viser mig altid fra min bedste side, og når jeg gør noget forkert, bliver jeg ekstremt skuffet over mig selv. Det er meget krævende hele tiden at skulle opføre sig så perfekt.

Jeg føler mig også ofte forfulgt af nogle mennesker/skygger, som vil have fat i mig. Det gør mig så bange, at jeg har svært ved at være alene og høre lyde. Jeg kollapser helt, bliver meget bange, og mit hjerte banker ekstremt hurtigt.

Ofte tror jeg, at andre kan læse mine tanker og prøver derfor at undlade at tænke personlige tanker. Det tager meget af min energi, og jeg synes, det er svært at leve med.

Min mor er psykolog og fortæller mig ofte om tegn og symptomer på sygdomme, som eksempelvis skizofreni. Jeg synes, der er mange af symptomerne, der passer på mig. Kan jeg have skizofreni?

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar

Kære spørger

Tak for din mail, hvori du fortæller om dine oplevelser og tanker.

Du spørger, om du mon er ved at udvikle skizofreni. Med baggrund i det beskrevne er det et meget relevant spørgsmål. Du kan læse lidt mere om skizofreni her .

Skizofreni debuterer ofte, når patienten er mellem 15 og 30 år. I din alder vil man nok være lidt tilbageholdende med at diagnosticere skizofreni, end hvis du eksempelvis var 21 år. Imidlertid skal det naturligvis undersøges, da forskning har vist, at jo hurtigere man kommer i behandling for skizofreni, jo bedre er prognosen.

Det betyder i første omgang, at du skal til konsultation hos din praktiserende læge, som formentligt vil henvise dig til udredning på det lokale børne- og ungdomspsykiatriske center. Du skriver, at din mor er psykolog, og at hun ved en del om skizofreni. Jeg vil foreslå, at du taler med hende om dine tanker og beder hende om at hjælpe dig med at få bestilt tid til en konsultation hos din praktiserende læge.

Når du læser teksten i linket, vil du se, at der er flere behandlingsmuligheder, så du skal ikke miste håbet, selvom du lige nu synes, at det tager al din energi og er svært at leve med.

Jeg håber, du kommer til relevant udredning og i relevant behandling.

Med venlig hilsen

Hans Mørch

Speciallæge i psykiatri

Sidst opdateret: 19.10.2013
Annonce