Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Har jeg tvangshandlinger?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg tror, at jeg har OCD. Jeg vasker mine hænder flere gange, før jeg føler, at de er rene. Jeg bliver nødt til at have håndsprit med i min jakkelomme, og jeg bruger den hele tiden, fordi jeg ikke føler, at mine hænder er rene.

Når jeg kører i bil, skal jeg blinke med øjnene, hver gang der er mellemrum i stregerne på midten af vejen, eller hver gang der er et skilt. Når jeg skal spise derhjemme, skal tallerkenen, kniven, gaflen og glasset stå helt rigtigt. Når min lillesøster, som spiser omvendt med kniven og gaflen, sætter det 'forkert', så bliver jeg nødt til at rette på hende.

Jeg tør ikke sige det til nogen, fordi de sikkert bare vil grine af mig eller sige, at det bare er noget, jeg finder på, og at der ikke er noget galt med mig. Jeg skal til børne- og ungdomspsykiatrisk klinik snart, fordi jeg i forvejen har det rigtig dårligt med mig selv, og jeg har været selvskadende i over et halvt år.

Jeg tør hellere ikke sige det til klinikken, fordi jeg er bange for, at de vil grine eller noget. Jeg har heller ikke fortalt nogen om mine selvmordstanker. Please hjælp mig.

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar

Kære Spørger

Tak for din mail.

Lad mig starte med at sige: Det, du beskriver, lyder slet ikke dumt, og jeg tror ikke, du behøver bekymre dig om, at nogen griner af dig. Jeg tror, at dit eget gæt på, at du har OCD (som er den engelske forkortelse for tvangstanker og -handlinger), er meget godt.

For ikke så længe siden, var der en anden spørger, som stillede et spørgsmål, der lignede dit. Du kan se svaret her . Tænk godt over det med udfordringerne, som bliver beskrevet i svaret, og tag så til undersøgelse på børne- og ungdomspsykiatrisk klinik. Når du er der, så luk bare op for posen - altså fortæl den person, du taler med, lige præcis hvordan du har det. Der er intet flovt eller skamfuldt deri. Husk på, at OCD oftest kan mindskes markant eller helt fjernes.

Jeg ønsker dig et godt resultat!

Med venlig hilsen

Hans Mørch

Speciallæge i psykiatri

Sidst opdateret: 23.01.2014
Annonce