Annonce

Hvad skyldes mine vedvarende ribbenssmerter?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg har de sidste par måneder haft smerter ved de nederste ribben i venstre side. Når jeg trykker på ribbenene, er de utrolig ømme. Det er i ribbenene på rygsiden, under armen og foran i brystet. Det er både en trykkende fornemmelse og direkte smerte ved berøring.

Lægen har taget nogle blodprøver, som alle er normale. Jeg har fået lavet et EKG, som så normalt ud. Jeg har derfor været til fysioterapeut, da lægen mente, at mine smerter var muskelsmerter. Efter cirka otte behandlinger hos fysioterapeuten uden nogen virkning, mente fysioterapeuten ikke længere, at det var muskelsmerter. Han mente, at det måtte være noget andet, og han sagde, at han ville anbefale et røntgen eller scanning af ribbenene.

Da jeg igen var til lægen, var der en vikar, som tog nogle nye blodprøver, selv om de sidste blev taget for mindre end fire uger siden. Derudover ordinerede han Panodil. Han mente stadig, at det var muskelsmerter. I tilgift er smerterne inden for de sidste 14 dage også begyndt at komme i de nederste ribben, på ryggen og under armen i min højre side (smerterne er endnu ikke i brystdelen i højre side). Det er meget smertefuldt, når jeg trykker på selve ribbenene, og selv om jeg stopper med at trykke, fortsætter smerterne i flere timer. Smerterne er der næsten konstant, og de er ikke blevet påvirket af vejrtrækning eller diverse øvelser hos fysioterapeuten.

Derudover kan jeg nævne, at jeg har tabt fem kilo de sidste par måneder og generelt føler mig træt og uden appetit. Mit spørgsmål er, hvad disse smerter kan skyldes, og hvordan de kan behandles?

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar

Kære Spørger

Du lokaliserer meget bestemt dine smerter til ribbenene, og jeg antager derfor, at du ikke har problemer med maven. Overgangen fra brystkassen til maven er markeret af de nederste ribben, og den store mellemgulvsmuskel, diafragma, fæstner sig langs denne kant. Hvis det gør ondt, når du trykker på ribbenene, tyder det på, at det er noget, der sidder udvendigt, idet ribbenenes funktion er at beskytte de organer, der ligger inde bagved; lunger, lever, milt og hjerte. På bagsiden, svarende til ryggen, ligger nyrerne gemt delvist oppe under ribbenene.

Jeg er enig med din fysioterapeut i, at du bør få en nærmere undersøgelse, når ikke den givne behandling har nogen effekt. Denne undersøgelse kan involvere et røntgenbillede af dine lunger og dine ribben, men du bør også snakke med din læge om undersøgelse af dine nyrer/urinveje . Det, at du har tabt dig i vægt og følt dig mere træt end vanligt, er et bekymrende symptom, som gør, at du bør få foretaget nogle grundigere undersøgelser. Et egentlig bud på årsagen til dine smerter har jeg ikke.

Med venlig hilsen

Morten Svenning Nielsen

Speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 30.03.2014
Annonce