Annonce

Hvordan skader Panodil leveren?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg har haft pilleforgiftning omkring fire gange, fordi jeg havde taget en overdosis af panodiler. De pågældende gange havde jeg taget omkring 10-25 stykker. Jeg har været til lægen nogle af gangene og er blevet meget syg hver gang. Jeg har haft kastet meget op, været svimmel, haft feber og ingen kræfter. Men det er altid gået væk efter et par dage.

Nu er jeg begyndt at få ondt i leverområdet, sådan en slags krampe og stikkende fornemmelse. Hvad kan det være? Havde alle forgiftningerne inden for et år.

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar

Kære Spørger

Panodil er et lægemiddel, som er svagt smertestillede, og som anvendt i korrekt dosering tåles af langt de fleste. Panodil indeholder det aktive lægemiddel paracetamol, og dette stof omsættes i leveren. Paracetamol er i sig selv ikke farligt, men i leveren omdannes det blandt andet til et biprodukt, en såkaldt metabolit, som leveren kun kan omsætte i en vis hastighed.

Metabolitten er kun farlig, hvis den overstiger leverens evne til at udskille den, hvilket er grunden til, at paracetamol først er farligt, hvis det overdoseres. Men så er det til gengæld også rigtig farligt. Metabolitten er yderst giftig for leveren og medfører i værste fald en leverskade, der er uoprettelig. I den situation dør man, med mindre det er muligt at tilbyde en levertransplantation. En skadelig dosis kan være så lav som 6 gram, svarende til 12 piller. Der er, ved overdosering af paracetamol, en langt større risiko for akut skade af leveren, end der er for kronisk skade. Du bør dog uanset hvad tage en snak med din læge og få undersøgt din lever for mulig leverpåvirkning efter de nævnte episoder.

Med venlig hilsen

Morten Svenning Nielsen

Speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 30.03.2014
Annonce