Annonce

Hvorfor skærer jeg i mig selv?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg er en pige på 13 år. Jeg har i cirka et år skåret i mig selv, og det bliver dybere og dybere. Jeg kan ikke rigtig finde ud af, hvem jeg er, og jeg føler, at jeg egentlig ikke behøver at være her.

Jeg har det svært med andre mennesker, men jeg hader alligevel at være alene hele tiden. Jeg kan nogle gange være meget sur og ikke gide noget, men andre gange vil jeg bare alt og er rigtig glad. Jeg tænker meget på, om jeg ikke bare skal slutte alt, og bare tage af sted.

Nu har jeg i cirka to-tre måneder følt, at der er en, der overvåger mig hele tiden (jeg dækker vinduet i badeværelset, når jeg skal i bad, har konstant gardinerne nede og har altid noget foran nøglehullet). Jeg tør heller ikke tage min mobil med på toilettet, da jeg tror, at der er en, der kan se igennem kameraet (det er ynkeligt, det ved jeg).

Jeg føler også, at der er en, der kan læse mine tanker. Det er, som om der hele tiden er en inde i mit hoved, der siger, ''du er dum, du kan ingenting, du tror du er hellig, du tror du kan gøre alt uden folk ser dig'' og så videre. Jeg er meget bange for den person.

Jeg ved ikke, hvad jeg er mere. Jeg er tom. Hvem er jeg?

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar

Kære Spørger

Tak for din mail hvor du fortæller om, hvordan du skærer i dig selv og den tomhedsfølelse, du har. Du skriver også, at du overvejer at gøre en ende på det hele, og at du føler, at nogen overvåger dig. At skære i sig selv, betegnes som selvskadende adfærd, og det bliver du nødt til at holde op med. Jeg håber, at du kan finde hjælp i dette brevkassesvar .

Du fortæller også, at dit humør svinger: Nogle gange er du sur og andre gange rigtig glad. I dialektisk adfærdsterapi (DAT) arbejder man med regulering af følelser og stemninger for, at emotionaliteten skal blive mere stabil og for at forhindre impulsive handlinger som eksempelvis selvskadende adfærd. DAT foregår typisk i sygehusregi - lidt afhængig af hvilken region du bor i - og du kan læse mere om DAT(http://www.regionsjaelland.dk/sundhed/geo/psykiatrien/behandlingssteder/distriktspsykiatrien-vordingborg/documents/datdpvordingborg.pdf nofollow) .

Hvis du skal i behandling med DAT i et sygehusambulatorium i den region, du bor i, så kræver det typisk, at du bliver henvist fra din praktiserende læge. Efter at du er blevet henvist, så bliver du indkaldt til en forvisitationssamtale i sygehusambulatoriet. Her kan du så fortælle den læge eller psykolog, du taler med, at det også er, som om du hører stemmer. Herefter vil behandleren i samarbejde med dig og dine forældre formentligt finde ud af, om du kan få noget ud af et DAT-forløb, eller om du skal behandles på en anden måde.

Altså: Du skal ikke miste håbet. Læs brevkassesvaret om selvskadende adfærd, og øv dig på de teknikker, der bliver beskrevet der. Bestil en tid hos din praktiserende læge (eller bed dine forældre om at gøre det). Læs lidt om DAT - og pas nu på dig selv.

I håb om at ovenstående må hjælpe dig videre.

Med venlig hilsen Hans Mørch

Speciallæge i psykiatri

Sidst opdateret: 17.06.2014
Annonce