Annonce

Kan jeg stadig klare mit job, når jeg får et kunstigt knæ?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg fik for syv år siden lavet et nyt korsbånd i venstre knæ. Jeg fik efterfølgende infektion i knæet.

Inden for den sidste halvanden måneds tid har jeg fået tiltagende smerter i knæet og er fra sygehusets side blevet indstillet til vurdering i forhold til at få isat en knæprotese, da der ikke rigtig er noget brusk tilbage.

Mit spørgsmål er, om jeg med en knæprotese kan arbejde som arbejdsmand i et entreprenørfirma? Arbejdet består for eksempel i at grave med skovl, køre med tunge maskiner, løfte og bære emner. Nogle gange foregår det på et mudret og derfor "tungt" underlag.

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar

Kære Spørger

Med en ny knæprotese er det egentlig meningen, at du skal kunne de ting, som du gerne vil gøre. Bortset fra kontaktsport som frarådes.

Du har dog et job, der er belastende for knæet. Tænk på, at en knæprotese består af mekaniske komponenter, som kan slides. Jo mere man belaster knæet, desto større slid på protesen. Derved nedsættes det tidsrum, man kan forvente, protesen holder. Præcis med hvor meget er ikke muligt at sige. Normalt er en gennemsnitlig "levetid" omkring 15 år, men der er store variationer.

En ting der er vigtig for funktionen af dit knæ efter operationen, er din muskelstyrke omkring knæet. Det er en fordel at gå i gang med et træningsprogram, allerede inden man bliver opereret.

Efter operationen må du forvente at skulle gå med to krykkestokke i starten. Det er meget individuelt, hvor hurtigt man kan ophøre med dette.

Med det job du har, skal du nok forvente i hvert fald tre måneders sygemelding.

Du skal også forvente, at du ikke kan bøje knæet helt sammen længere, der vil være en lille bøjemangel. De fleste synes også, det er ubehageligt at ligge på knæet på grund af trykket fra protesen.

Så du skal nok gøre dig de overvejelser omkring dit job, at du godt kan få ondt i knæet en gang imellem, og at du slider på protesen. Det kan lade sig gøre at have dit job, men det ville være bedre med mindre belastning.

Med venlig hilsen

Hans Gad Johannsen

Speciallæge i ortopædi- og idrætskirurgi

Sidst opdateret: 09.09.2014
Annonce