Annonce

Jeg har haft et amfetaminmisbrug - kan jeg have opbrugt mit dopamin lager?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg er en ung fyr på 23 år, som har haft et weekend-misbrug af amfetamin i en periode på fire år. Det har selvfølgelig ikke været sundt for hjernen, det er jeg fuldt ud klar over i dag.

Mit store spørgsmål er, om jeg kan have ødelagt det center, som danner dopamin i hjernen? Jeg har meget svært ved at fokusere, koncentrere mig og min hukommelse er dårlig. Jeg er aldrig glad og sætter ikke rigtig pris på nogle ting mere. Alle tegnene peger altså på et lavt dopamin niveau, hvilket min psykolog også mener, det er.

Jeg har derimod fundet lidt styrke i at løbe, hvor det nogle dage føles super godt. Jeg er derfor interesseret i at vide, om jeg kan genoprette mit gamle dopamin lager igen? Eventuelt ved dagligt løb og andre aktiviteter, og skal det holdes ved lige?

Jeg er til dagligt sælger, hvor jeg ved, at jeg ville kunne yde meget mere, hvis koncentrationen og de andre ting kom på plads.

Med venlig hilsen

En Spørger.

Svar

Kære Spørger

Tak for din mail, i hvilken du fortæller lidt om et tidligere misbrug af amfetamin og dine tanker om følgevirkningen deraf.

Tillykke med at du er kommet ud af dit misbrug - godt gået!!!

Fire års weekendforbrug af dopamin , det er bestemt ikke sundt for hjernen, og det er bestemt muligt, at du har følgevirkninger deraf i form af manglende koncentration og dårlig hukommelse samt fokuseringsbesvær.

Man kan ikke rigtig lave nogen undersøgelse, som meningsgivende viser, om din dopaminproducerende del af hjernen har taget skade. Det er måske også primært af hypotetisk interesse.

Det ser ud til, at sport frigiver dopamin i hjernen, og det passer jo fint med, at du har en gavnlig effekt af løb. Bliv endelig ved med at dyrke så meget sport, du kan holde til/har tid til.

Jeg bemærker, at du skriver, at du aldrig er glad og ikke rigtigt sætter pris på nogle ting mere. Jeg kan i hvert fald nemt se en ting, du bør sætte pris på: Du er kommet ud af dit misbrug. Det er faktisk ret stort.

Du kan nok med fordel spekulere lidt over, hvad der gav dig glæde og lystfølelse, inden du begyndte på dit misbrug - og så genoptage nogle af de aktiviteter, som gav dig noget tidligere.

Held og lykke dermed - og bare klø på med løb og anden sport.

Med venlig hilsen

Hans Mørch

Speciallæge i psykiatri  

Sidst opdateret: 16.09.2014
Annonce