Annonce

Jeg træner så meget, at min menstruation udebliver. Hvorfor sker det?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg er en pige, som har et lille problem. Jeg fik min menstruation som 13-årig og den har altid været nogenlunde regelmæssig. Et par dage forsinket, nogle gange, men ikke mere end det.

I det sidste halve år har jeg trænet ekstremt meget i fitness centeret. Jeg har trænet i en-to timer om dagen fordi jeg aldrig har følt mig komfortabel med min krop. Da jeg endelig fik mulighed for at lave om på min krop med fitness, gjorde jeg det.

Min vægt, inden træningen, var 55 kilo. Nu er jeg nede på 50 kilo. Jeg spiser meget sundt og jeg er meget optaget af, hvad jeg spiser. Jeg bliver paranoid ved tanken om usund mad. Jeg holder mig fra det - jeg har ikke spist noget "dårligt" i et halvt år.

Jeg har en plan om aldrig nogensinde at spise usundt og jeg vil holde denne kur, hvor jeg udelukker "dårlig" mad. Med den viljestyrke jeg har, er mine forældre blevet overbevidste om, at jeg har et sindssygt forhold til mad.

Mit mål var at blive mere tilfreds med mig selv, og derfor ville jeg træne ekstremt meget. Jeg kan se, at jeg er blevet tyndere i spejlet, men jeg er stadig ikke tilfreds og føler mig bare hele tiden ked af det!

Sidst jeg havde min menstruation var for to måneder siden. Den begyndte at aftage meget hurtigt efter den var startet. Den varede ikke mere end tre-fire dage. Jeg skulle havde haft min menstruation for to uger siden og den er endnu ikke kommet. Jeg er bekymret. Er den bare lidt forsinket, eller har det noget at gøre med at jeg ikke har nok fedtceller i min krop, fordi jeg træner hele tiden, spiser 100% sunde portioner mad og forbrænder rigtig meget, så jeg ikke kan få det op at køre? Kan den nogensinde komme tilbage?

Nogle siger til mig, at jeg godt kunne tage et par kilo på, men jeg har brugt så lang tid på at nå hertil! Jeg vil ikke bare droppe det. Jeg har gjort meget for at blive en lille smule mere tilfreds med mig selv. Jeg er blevet afhængig af træning. Når jeg har det dårligt med mig selv, hjælper træning. Jeg får lidt mere selvværd. Jeg vil ikke droppe det. Jeg kunne aldrig drømme om at spise ekstra portioner eller spise usundt. Jeg vejer min mad, og jeg kan ikke bare gå væk fra det.

Er der noget andet jeg kan gøre for at få min menstruation tilbage? Jeg bliver nemlig lidt urolig for hvad det kan være? Jeg spiser alt det min krop har behov for, jeg har et kæmpe skema med hvad der indeholder proteiner, kulhydrater, fedt og jeg spiser alt der er naturligt godt for kroppen! Bare ikke is, slik, kage, dobbelt portioner, eller sodavand. Jeg er et meget sundhedsinteresseret menneske.

Jeg spiste en vingummi for tre måneder siden. Jeg straffede mig selv med syv dages intensiv træning på seks timer om dagen, så jeg kunne være sikker på, at den var ude af systemet. Hvad skyldes det, at min menstruation ikke er kommet?

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar

Kære Spørger

Tak for din mail i hvilken du fortæller om din træning, din kost, din manglende menstruation og lidt om din selvtillid.

Jeg er ked af at sige det, men jeg er bange for, at du er ved at udvikle anoreksi. Udebleven menstruation er et symptom, som ofte ses hos kvinder med anoreksi. Du kan læse lidt mere om anoreksi her .

Anoreksi er en sygdom som, ubehandlet, kan blive temmelig alvorlig og i sidste ende dødelig, så der er næppe nogen vej uden om professionel hjælp medmindre du kan skære ned på din træning og øge din vægt.

Jeg bemærker, at du skriver, at den megen træning har været god for din selvtillid. Måske kunne du med fordel arbejde med din selvtillid på en anden måde end den ekstremt hårde træning. Prøv eksempelvis at læse den britiske psykolog Melanie Fennells bog "at overvinde lavt selvværd", den findes på de fleste folkebiblioteker.

Alle danske regioner har børne- og ungdomspsykiatriske behandlingstilbud som tilbyder behandling til mennesker under 15 år, men ofte skal man have en henvisning fra sin praktiserende læge. Med det du oplyser i din mail om dig selv, så tror jeg bestemt, at din læge vil være indstillet på at henvise dig til yderligere behandling.

Held og lykke dermed.

Med venlig hilsen

Hans Mørch

Speciallæge i psykiatri

Sidst opdateret: 11.11.2014
Annonce