Annonce

Jeg kan ikke styre mit temperament. Hvad kan jeg gøre?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg er en pige på 18 år, som døjer med meget vrede. Jeg bliver virkelig sur over de mindste ting, og det går ud over familie, venner og min kæreste. Jeg har været tilbøjelig til hurtigt at blive meget vred, og jeg får nærmest et mentalt blackout når jeg bliver vred. Jeg kan ikke rigtig huske, hvad jeg har sagt eller gjort og de fleste ting jeg siger, mener jeg ikke.

Jeg ved efterhånden ikke hvad jeg skal gøre, da jeg allerede har lagt en kraftig dæmper på mit temperament. Jeg vil så gerne blive rolig nok til at folk kan holde mig ud.

Jeg har været udsat for nogle traumer da jeg var lille. Min far er alkoholiker og narkoman, men jeg ser ham ikke mere og det har jeg ikke gjort i snart fire år. Jeg har gået til psykolog med de oplevelser, jeg har haft med ham, og har gjort store fremskridt. Jeg troede min vrede hang sammen med det, men nu er jeg i tvivl, fordi det ligesom er et afsluttet kapitel i mit liv, og fordi jeg ikke snakker med min far mere.

Jeg er godt og grundigt træt af, at jeg farer sådan op, så snart der er det mindste. Det har resulteret i tab af venner, at en del af min familie ikke er særlig bekvemme ved mit selskab, og at min kæreste snart ikke kan holde ud at være sammen med mig mere.

Folk oplever, at jeg bliver truende i min måde at tale på og i mit kropssprog. Hver gang jeg har været rigtig sur og efterfølgende køler ned igen, bliver jeg virkelig ked af det over den psykiske smerte jeg har udsat folk for, og så begynder jeg at græde og hade mig selv.

Jeg vil rigtig gerne kunne beholde min kæreste, mine venner og min families kærlighed, men jeg går fuldstændig i selvsving, når jeg bliver sur. Jeg vil næsten sige, at jeg går amok. Det er i hvert fald sådan folk beskriver det, efter de har oplevet det. Det værste af det hele er, at det går ud over de folk jeg elsker.

Hjælp mig, hvad kan jeg gøre?

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar

Kære Spørger

Tak for din mail i hvilken du fortæller om dine vredesudbrud.

Prøv selv at læse din mail en gang mere. Du kan nok godt se, at der virkelig er noget på spil. Du risikerer at miste kontakten til endnu flere venner og familiemedlemmer, end du allerede har mistet - og derudover risikerer du at såre mennesker som du i virkeligheden holder af. Du bliver nødt til at gøre noget.

Prøv følgende:

  1. Identificer dine advarselssignaler. Det betyder: Hver gang du har haft et vredesudbrud, så analyser dine signaler og find ud af, hvad er de første fornemmelser i din krop forud for et raserianfald. Er det tunnelsyn, susen for ørerne, hjertebanken eller noget helt fjerde. Når du har identificeret dine advarselssignaler, så lær dem udenad.

  2. Næste gang du mærker et advarselssignal, så fjern dig fra situationen. Og fjern dig inden du bliver for vred, for er du først oppe i det røde felt, ja, så kan du næppe stoppe dig selv. Hold fast i roen.

  3. Når du er gået fra situationen, så bliv ved med at holde fast i roen og hold fast i rationel tænkning. Sig til dig selv: "OK, jeg er vred nu, men det nytter ikke at hidse sig op og gå amok!".

  4. Afled dig selv. Prøv at lukke øjnene, forsøg at tømme hovedet for tanker og fokusér på dit åndedræt. Træk vejret ind gennem næsen, hold vejret fem sekunder.... og pust stille ud gennem munden. Gentag dette ti gange - og så er du formentligt mere rolig.

Held og lykke med øvelserne - du bliver nødt til at gøre det, for der står meget på spil, og det er kun dig, som kan styre det.

Med venlig hilsen

Hans Mørch

Speciallæge i psykiatri.

Sidst opdateret: 09.12.2014
Annonce