Annonce

Hvorfor får jeg ubehagelige tvangstanker, når jeg drikker?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg har en meget svær periode med min OCD for tiden. Jeg har haft det hele livet, og det går meget op og ned i perioder.

OCD kaldes jo også "tvivlesyge", og jeg lider rigtig meget af tvivl. Når jeg drikker, kan det efterfølgende være rigtig slemt, fordi jeg ikke altid kan huske, hvad der helt er sket - og så begynder jeg at forestille mig alt muligt.

Jeg kan godt blive lidt vild, når jeg drikker, og derfor gør jeg det heller ikke så meget mere. Der opstår altid tvivl om, hvad jeg har foretaget mig, og jeg kan have de mest syge forestillinger: Det kan for eksempel være frygt for, om jeg har slået nogen ihjel, voldtaget nogen eller lignende.

For et par uger siden fik jeg lidt øretæver, fordi jeg åbenbart havde opført mig lidt for provokerende. Siden da har jeg brugt meget tid på at tænke over, hvad jeg mon kan have gjort eller sagt, siden det endte sådan. Det driver mig til vanvid. Min ven jeg var sammen med husker det heller ikke helt.

Egentligt vil jeg helst bare lade det gå i glemmebogen og komme videre, men jeg bliver ved med at tro og tvivle på alt muligt. Jeg har i flere år haft en frygt der handler om, om jeg mon (når jeg ikke kan huske så meget) kunne have fundet på, for eksempel, at skodde en smøg i øjet på nogen, stukket nogen ned (eller i meget ekstreme tilfælde slået nogen ihjel).

Hvad bør jeg gøre? Jeg har en lyst til at skrive til, eller spørge nogle af de andre der var til stede, om de kan huske hvad der præcis skete, så jeg derigennem kan få en vished om, at jeg IKKE har gjort nogle skrækkelige ting. Jeg ved bare, at det er skruen uden ende, hvis jeg begynder at rippe op i det.

Jeg er træt af, at min hjerne "tvinger" mig til at skulle spørge folk om alle mulige ting, for at dulme min OCD- frygt og få noget "sikkerhed". Hvad er Jeres råd til mig?

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar

Kære Spørger

Tak for din mail i hvilken du fortæller om dine OCD-symptomer.

Du kan læse lidt mere om OCD her .

Jeg tror roligt du kan regne med, at hvis du havde stukket nogen ned eller slukket en cigaret i øjet på dem, så var der kommet et retsligt efterspil.

Men: Du skal undlade at drikke alkohol i en periode på tre måneder. Når du drikker så meget, at du ikke kan huske, hvad der er sket, ja, så er det alt for meget. Alkohol er en destabiliserende faktor for mange tilstande, blandt andet OCD, så du må tage en periode uden alkohol. Derudover er alkohol skadeligt for både lever og hjerte.

I de tre måneder, hvor du ikke drikker alkohol, kan du så læse bogen "Trange rum og åbne pladser" der blandt andet handler om angst og OCD. Bogen kan lånes på de fleste folkebiblioteker.

God læselyst.

Med venlig hilsen

Hans Mørch

Speciallæge i psykiatri.

Sidst opdateret: 19.12.2014
Annonce