Annonce

Skal jeg have opereret mit korsbånd eller ej?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg er en pige på 18 år, som i min fritid spiller fodbold. Jeg rev mit forreste korsbånd over i en fodboldkamp for halvanden måned siden.

Jeg er MEGET i tvivl om jeg skal få opereret det, da jeg slet ikke har oplevet knæsvigt, og ikke rigtig har nogle former for smerter, derudover er mit ben meget stabilt. Jeg har fået mange forskellige svar fra både læger og fysioterapeuter, som alle mener noget forskelligt.

Jeg spiller fodbold tre-fire gange om ugen på nogenlunde højt niveau. Lægerne siger primært, at hvis jeg vil fortsætte med at spille fodbold, skal det opereres, hvorimod fysioterapeuterne siger, at det kun skal opereres hvis der er knæsvigt og, at det ellers kan klares med intensiv genoptræning.

Jeg ved ikke hvem jeg skal lytte til, og er meget i tvivl. Jeg vil helst i gang igen så hurtigt som muligt, men derudover også kunne fortsætte med at spille i mange år endnu.

Hvis man læser på nettet, synes jeg også, at svarene er meget utydelige. Jeg har fundet et par artikler, der omhandler, at korsbåndsskader skal trænes i stedet for at opereres, og så har jeg også læst det modsatte.

Jeg vil derfor gerne vide, hvorfor det er så vigtigt at blive opereret? Og om det i sidste ende ikke bliver værre, hvis de går ind og piller i mit knæ, da der jo ingen garanti er for, at det vil holde? Samtidig er der så nogle ulemper hvis man ikke bliver opereret? Jeg håber virkelig, at I vil hjælpe, da de læger jeg har gået til ikke har kommet med en forklaring, men kun en konstatering.

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar

Kære Spørger

Som udgangspunkt skal man ikke operere for en korsbåndsskade, hvis der ikke er nogen symptomer. Hvis dit knæ er stabilt og fungerer fint er det godt, og behøver ikke nogen operation.

Men, hvis du ikke har noget korsbånd, er det jo primært din muskulatur der er med til at give dig et stabilt knæ. Hvis din muskulatur med tiden bliver mindre, kan du risikere at problemerne med knæsvigt kommer.

Når nu du vil fortsætte med fodbold, kan det give god mening at få dit knæ opereret. Der vil komme en masse påvirkninger ved kontakt med modspillere blandt andet. Disse vil du måske ikke være forberedt på og dit knæ vil lettere kunne presses i yderstilling. Hvis dette sker kan du risikere at få menisk og/eller brusk skader .

Man skal som udgangspunkt ikke opereres for at kunne dyrke sport (med mindre måske, man lever af det), men for at få et godt og stabilt knæ her og nu og på lang sigt.

Der er ingen 100% garanti for et godt resultat ved operation. Der kan være problemer efterfølgende. Så, hvis du VIL spille fodbold, synes jeg nok du skal lade dig operere. Men overvej om det er det du vil.

Med venlig hilsen

Hans Gad Johannsen

Speciallæge i ortopædi- og idrætskirurgi

Sidst opdateret: 19.12.2014
Annonce