Annonce

Hvorfor får jeg smerter i benet efter kort tids gang?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg går en del og i et godt tempo, men for otte dage siden tabte jeg brat energien/kraften i mit venstre underben, sådan at forstå, at efter cirka 50 meter i normalt tempo, var der ligesom ikke mere "benzin" til min lægmuskel og den blev lidt øm og gjorde ondt.

Efter tre minutters hvile kan jeg fortsætte de næste 50 - 100 meter og må så stoppe op og vente igen.

Jeg føler, at mine tæer på venstre fod begynder at sove. Når jeg kommer hjem, er der en temperaturforskel på tæerne på den venstre og dem højre fod. Venstre er lidt kold.

Når jeg trykker på venstre lægmuskel og sener er de virkeligt ømme. Den højre er der intet i vejen med.

Hvad i himlens navn er der galt?

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar

Kære Spørger

Det lyder som om benet ikke får blod og ilt nok. Det kan skyldes forkalkninger i pulsårerne til benene - og det medfører typisk smerter i forbindelse med anstrengelse - som så forsvinder igen når du stopper (dette kaldes claudicatio intermittens eller "vindueskiggersyge" læs eventuelt mere her . ,red.)

Du bør tale med din læge om det for han eller hun skal undersøge om der er puls og eventuelt skal du undersøges med måling af blodtrykket i benene.

En anden mulighed er dog en fibersprængning eller lignende i benet - symptomerne kan ligne de samme som ved manglende blodforsyning.

Så under alle omstændigheder vil det være en god idé at tale med din læge.

Venlig hilsen

Jan Kyst Madsen

Forskningslektor ved Københavns Universitet og overlæge ved Akutafdelingen på Holbæk Sygehus.  

Sidst opdateret: 19.12.2014
Annonce