Annonce

Lider jeg af skizofreni?

Spørgsmål

Kære Netdoktor.

Jeg er en pige på 15 år, som har haft nogle psykiske ubehagelige og voldelige oplevelser. Da jeg gik i ottende klasse begyndte jeg at få nogle meget voldelige tanker, som efterfølgende har gjort, at jeg skubber folk væk, uden at jeg selv lægger mærke til det.

Jeg fik (og får) tanker hvor jeg banker eller dræber folk. Ofte får jeg lyst til at gøre disse ting og reagerer voldeligt, når jeg kan komme til det. Jeg skubber mig væk fra folk, søger ensomhed og mørke.

Jeg oplever nogle gange, at jeg snakker med mig selv, fortæller løgne til mig selv og har de her tanker, som jeg forstiller mig er virkelighed og, at alle er bange for mig. Jeg hører ikke stemmer, men jeg oplever at se billeder af mig selv, hvor jeg dræber folk, lidt ligesom det var en film. Jeg søger tit stilhed i mit hoved, men enten bliver der spillet sange eller også er der en million tanker.

Jeg ved ikke om jeg bestemmer over tankerne! Jeg er nogle gange bange for, at folk ved hvad jeg tænker på, at de kan høre mig.

Jeg sover dårligt og jeg er sløv. Jeg føler tit ikke noget eller også føler jeg mig tom. Jeg har de seneste par dage overvejet om det kan være skizofreni, men jeg er meget usikker. Jeg lider desuden af Aspergers syndrom.

Hvad kan det være?

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar

Kære Spørger

Tak for din mail. Du fortæller om dine tanker og lidt om dit indre liv og spørger om du måske er ved at blive skizofren. Umiddelbart tror jeg ikke, at du er ved at udvikle den sygdom, men du kan læse lidt mere om skizofreni her

Jeg bemærker imidlertid, at du oplyser, at du lider af Aspergers syndrom hvilket kan forklare dine symptomer. Specielt det du skriver om at søge ensomhed og mørke og din tendens til at søge væk fra folk, er hyppigt for mennesker med Aspergers syndrom. Du kan læse mere om Aspergers syndrom og behandlingen deraf her , du vil nok kunne genkende en del af symptomerne, så jeg tror såmænd ikke, at du behøver, at være så bekymret for, om du er ved at udvikle skizofreni.

Jeg spekulerer på, om du mon er tilknyttet børne- og ungdomspsykiatrien i det område, hvor du bor? Ellers var det måske en ide at blive henvist dertil fra din egen læge med henblik på en vurdering af Aspergers syndrom.

Med venlig hilsen

Hans Mørch

Speciallæge i psykiatri

Sidst opdateret: 10.03.2015
Annonce