Annonce

Jeg er sidst i fyrrene, skal jeg stoppe med at tage p-piller?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg er en kvinde på 48 år. Jeg har lige fået ny læge, da min gamle læge, som jeg har haft siden jeg var 14 år, gik på pension. I den forbindelse var jeg forbi min nye læge for at få fornyet min recept på p-piller (microgyn).

Jeg har taget p-piller siden jeg var 16 år, kun afbrudt af en graviditet for 25 år siden. Min nye læge syntes absolut, at jeg skulle stoppe med p-pillerne og mente, at det burde jeg have gjort, da jeg blev 40 år, på grund af en øget risiko for blodpropper.

Jeg er nu interesseret i at vide noget om "bivirkningerne" ved bare at stoppe efter cirka 30 år på pillerne. Jeg har læst noget om vægtøgning, uren hud, mindre bryster (de er små nok i forvejen ), humørsvingninger, vand i kroppen med mere. Alt dette er jeg selvfølgelig nervøs for, især lige nu hvor vi går sommeren i møde? Jeg tænker, at hvis det passer, vil jeg vente med stoppet, til vi skal til at gå med lange bukser igen.

Jeg er også i tvivl om det kan fremskynde overgangsalderen? Er det en ide at trappe ned med mini piller? Da jeg godt kan se fornuften i at stoppe med pillerne på grund af blodpropper, er det ikke fordi jeg ikke vil følge hendes anvisning, men jeg synes måske bare jeg i så fald vil vente til sommeren er ovre, med udsigten til alle disse deprimerende bivirkninger.

Det skal siges, at jeg træner to gange om ugen og cykler hver dag. Jeg ryger men har også lige fået en recept på rygestoppiller, som jeg har tænkt mig at gå i gang med her i maj. Dette rygestop vil selvfølgelig også påvirke mig, så det er lige lidt mange ting på en gang. Så hvad siger du i forhold til "bivirkninger" ved p-pille stop, mini piller samt fremskynding af overgangsalder?

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar

Kære Spørger

Når vi taler om sundhed og sygdom - såvel som så mange andre ting her i livet - så oplever vi gang på gang, at det, der var “det rigtige” i går, tilsyneladende er skrupforkert i dag. Og det passer selvfølgelig ikke. Sandheden ligger måske et sted midt imellem, og hvad der måske er godt for den ene, er måske skidt for den anden.

Men intet er jo enten hvidt eller sort - og tak for det. Det er nuancerne der skaber livets mangfoldighed.

Når vi nu taler om læger og andre fagpersoner i sundhedsvæsenet, så har de nok alle sammen lært nogle grundlæggende sandheder, som de bygger deres virke på - men som også farves og nuanceres af den virkelighed, de lever i. Derfor kan man godt opleve, at for eksempel to læger udtrykker forskellige opfattelser af sygdom og behandling, uden at vi kan sige, at den ene har ret og den anden uret.

Du har gennem hele dit voksenliv haft en læge, du har været glad for og har haft tillid til. Det skal du også fortsat have. Du har sikkert haft en rigtig god læge.

Og som livet har formet sig har det, at du har taget p-piller hele tiden for dig været det rigtige.

Opfattelsen af virkninger og bivirkninger ved medicin (og altså også p-piller) er skiftet gennem de sidste årtier. Selv læger bliver jo af og til “klogere" med tiden, og det må vi alle sammen leve med, men det gør selvfølgelig, at man måske engang imellem bliver lidt rundtosset. Især hvis man altid løber efter seneste nyt i stedet for at “klappe hesten”.

Nu er du 48 år gammel. Når du tager p-piller er det vel ikke længere kun for at undgå graviditet. Hvis det var tilfældet, så er tiden, som din nye læge siger det, nok inde til at holde op. Om ikke andet, så for at opleve, hvordan din krop fungerer uden p-piller - og så tage den der fra.

Jeg kan selvfølgelig ikke udelukke, at du stadig kan blive gravid, men chancen/risikoen er i din alder minimal. Hvis du stopper med p-pillerne, må du se an nogle måneder, hvordan du og dit underliv reagerer. Tænk ikke på overgangssymptomer som følge af ophør. Hvis de kommer, så er det uden forbindelse med pillerne. Hvis du er er “bange” for graviditet, så prøv en eller flere af de lidt mindre sikre metoder: Kondom for eksempel. Men ellers er der jo både afbrudt samleje og sikre perioder, som du kan læse om her på Netdoktor. Endelig er der jo noget, der hedder nødprævention.

Venlig hilsen

Erik Fangel Poulsen

Speciallæge i kvindesygdomme

Sidst opdateret: 17.08.2015




Annonce