Annonce

Jeg kan ikke sove efter en hjerneblødning

Spørgsmål:

Hej Netdoktor.

Jeg blev i 2005 ramt af en let hjerneblødning, som ikke gav mig motoriske vanskeligheder.

Derimod bevirkede den henad vejen, at jeg ikke længere kunne komme ind i søvnen.

Ofte går der dage imellem jeg rammer noget rigtigt søvn - jeg hviler kun med lukkede øjne. Rammer jeg endelig lidt søvn, så er den af en varighed på en halv til en helt time og føler mig derefter underligt nok frisk og udhvilet; men det sker ikke tit. Derimod er jeg for det meste vågen i dagevis og nætterne er de værste, da de jo er lange.

Og jeg går så i disse og laver mad til flere dage og gør rent og hvad man ellers kan få fra hånden. Jeg begyndte for 3 år siden pludselig at besvime og fik efter undersøgelse, formoder jeg en Pacemaker som sikring.

Jeg bor alene på 15 år og er meget fysisk aktiv. Jeg har været elitebokser og har været tilknyttet boksningen i 33 år og træner 3 gange ugentligt.

Der udover løbetræner jeg og svømmer, så det er ikke energi jeg mangler og jeg lever ernæringsmæssigt sundt, da jeg er uddannet kok og godt ved hvad jeg vil have. Jeg har aldrig røget; men kan godt li´ en øl og et glas vin nu og da selvom der kan gå uger imellem jeg nyder dette. Den manglende søvn giver mig også koncentrationsbesvær og jeg kan ikke længere skabe et sexuelt billede i hjernen og kan derfor heller ikke længere få erektion - og jeg kan ikke længere holde 2 bolde i luften.

Glemmer alt : navne, mærkedage og hvilke opgaver jeg har udført og mangler at udføre.

Datoer har jeg sjældent styr på og tit osse dagene. Er alt dette mon foranlediget af mangel på REM-søvn, resultat af hjerneblødningen eller blot noget der kommer med alderen.

Jeg mener at have læst, at man faktisk kan dø af at ikke kan få søvn...

Venter spændt på et professionel svar

Mvh. en spørger

Svar:

Kære spørger

Tak for din mail i hvilken du fortæller om årelange søvnproblemer efter at du i 2005 havde en hjerneblødning. Den manglende søvn giver dig hukommelses- og koncentrationsbesvær og du kan ikke længere forestille dig et seksuelt billede og derfor ikke få erektion. Udover en pacemaker, så er du rask og 59 år.

Jeg tror næppe, at hukommelses- og koncentrationsproblemerne bør tilskrives din alder, men snarere følgevirkninger af hjerneblødningen og den manglende søvn - og det kan sagtens tænkes, at din ringe søvn er en konsekvens af blødningen. For en del mænd i din alder, kan det begynde at knibe med libido og potens, men de fleste kan godt skabe seksuelt ophidsende billeder i fantasien, men om din manglende evne hertil er en direkte konsekvens af hjerneblødningen, kan jeg ikke svare entydigt på.

I og med at du har haft søvnproblemer siden 2005, så er du næppe i akut livsfare, men du trænger da til at få sovet.

Jeg gætter på, at du har indført alle de basale søvnhygiejniske regler se her og hvis de ikke har hjulpet, så var det måske en mulighed at få medicin.

Antihistaminer bruges af en del allergikere og til behandling af transportsyge (køre- og søsyge), men har også en søvninducerende effekt og mange har gavn af eksempelvis Phenergan 25 mg til natten. Alternativt markedsføres et præparat kaldet Circadin (fra engelsk: circadian = døgnrytme) som kan hjælpe med at inducere og stabilisere søvnen. Begge dele af receptpligtige. De klassiske indslumringspiller er næppe en god ide til dig, da de er afhængighedsskabende, og - realistisk set - så er dit problem næppe ovre efter blot et par ugers behandling, så det vil nok være dristigt at påbegynde behandling dermed.

Prøv at læse på de søvnhygiejniske råd, bestil en tid hos din praktiserende læge, og tal med ham/hende om Phenergan eller Circadin - og sov så godt!

Med venlig hilsen

Hans Mørch

speciallæge i psykiatri

Sidst opdateret: 16.05.2017
Annonce