Annonce

Kan jeg blive gravid trods p-piller?

Spørgsmål:

Hej Netdoktor.

Hører af og til om kvinder som bliver gravide til trods for at de tager p-piller. Ved at hvis man ikke tager dem som man skal, kan graviditet forekomme, men ofte hører jeg at disse kvinder ingen anelse har om at de er gravide - ingen tegn på graviditet og menstruation samtidig. Om disse kvinder har sløset med deres p-piller, ved jeg ikke, men jeg kan ikke undgå at blive nervøs selv.

Jeg har taget p-piller i en del år efterhånden og de har virket som de skal. Har kun glemt én enkelt for nogle år siden uden noget skete. Siden er pillerne passer helt som de skal.

Men hvordan er det overhovedet muligt at blive gravid på p-piller?

Mvh. en spørger

Svar:

Kære spørger

P-piller indeholder stoffer, der virker ved at hindre ægløsning. Og uden ægløsning, ingen graviditet. Så enkelt kan det siges.

Men, men, men!

Her på Netdoktor er P-piller og deres fordele og ulemper - herunder sikkerhed - grundigt beskrevet, så det vil jeg ikke gå i detaljer med men koncentrere mig om dit konkrete spørgsmål: kan man blive gravid, selv om man tager p-piller nøjagtigt som foreskrevet, og svaret er ja.

Risikoen for, at det sker, er imidlertid lille i forhold til den risiko, man løber, hvis man ikke bruger noget. Det siger sig selv. Ellers var p-pillerne jo ikke noget værd som prævention.

Hvis du vil have tal på det, så regner man med 5 graviditeter om året blandt 100 kvinder, der bruger P-piller - også selv om de mener, at de bruger dem korrekt, mens det er 30 af de 100 kvinder, der ikke bruger noget, der bliver gravide inden for ét år. Så det er jo noget ganske andet og ganske risikabelt!

Du har brugt P-piller i en del år. fortæller du. De har virket efter hensigten og har formentlig ikke været årsag til problemer undervejs. Du bløder lidt i pillepausen og ellers ikke. Jeg vover at sige, at så længe alt forløber regelmæssigt, bliver du ikke gravid. Så lad være med at gå og tænke på det. Vær tryg.

Men hvis der indtræffer ændringer i dit liv og dit helbred, hvis du ændrer livsførelse, hvis du glemmer at tage P-pillerne eller hvis du bliver sat i behandling med medicin, skal du være opmærksom på, at netop din risiko for at blive gravid kan være ændret.

Vær derfor under alle omstændigheder fornuftigt og afslappet opmærksom på dit underlivs funktion. Hvis der sker ændringer, som overrasker eller undrer dig, skal du ikke bare slå det hen og vente på, at det “nok går over af sig selv”.

Så skal du kontakte din læge for at få en forklaring.

Med venlig hilsen

Erik Fangel Poulsen

Speciallæge i kvindesygdomme

Sidst opdateret: 03.10.2017
Annonce