Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Blodtryk

Blodtryksmåling og blodtryk

Blodtryksmåling er en enkel og skånsom undersøgelse, der giver mange gode oplysninger om hjertets og blodkarrenes tilstand. Læs mere om det her.


Opdateret: 13. August 2019

Hvad er blodtryksmåling?

 De fleste mennesker har fået målt blodtrykket. Det er en enkel undersøgelse, der giver mange gode oplysninger om hjertets og blodkarrenes tilstand.

Det er vigtigt at få målt sit blodtryk af og til, fordi forhøjet blodtryk sjældent kan mærkes, men øger risikoen for alvorlige sygdomme som blodpropper og hjertekrampe. Forhøjet blodtryk er den vigtigste årsag til hjerte-kredsløbs-sygdomme.

De fleste mennesker har fået målt blodtrykket. Det er en enkel undersøgelse, der giver mange gode oplysninger om hjertets og blodkarrenes tilstand.

Hvad betyder blodtryk?

Blodtrykket måles i en enhed, der hedder millimeter kviksølv (mmHg), da blodtrykket tidligere oftest blev målt med et kviksølvmanometer. Det angives med to tal, for eksempel 120/80 (udtales: 120 over 80). Det højeste tryk kaldes det systoliske blodtryk, og det laveste tryk kaldes det diastoliske blodtryk.

 • Det systoliske tryk (slagtrykket) er det maksimale tryk, der er i en pulsåre, lige idet hjertet trækker sig sammen og presser blodet ud i pulsårerne. Det systoliske blodtryk stiger med alderen på grund af stivere blodkar og er derfor ofte årsag til forhøjet blodtryk (hypertension) hos ældre.

 • Det diastoliske tryk (hviletrykket) er det laveste tryk, som blodet udøver på pulsårens væg, når hjertet slapper af mellem to slag og blodet strømmer frit. Hviletrykket er særligt vigtigt for at diagnosticere for højt blodtryk (hypertension) hos yngre.

Hvordan foretages en blodtryksmåling?

Først og fremmest er det vigtigt, at man er afslappet og i hvile. Det betyder, at man ideelt set skal hvile i 10 minutter, før blodtrykket måles. Blodtrykket kan måles på flere forskellige måder afhængigt af, hvad det skal bruges til. Her vil den manuelle (klinikblodtryk) blodtryksmåling blive gennemgået.

 • Man sidder afslappet på en stol med højre eller venstre arm liggende på et bord/armlæn. En blodtryksmanchet (en manchet med en oppustelig ballon indeni, som er forbundet til en trykmåler) bliver placeret på overarmen, der hviler på bordet/armlænet.
 • Herefter bliver der pustet luft i ballonen, hvorved der føles et stigende tryk på overarmen.
 • Undersøgeren lytter med et stetoskop i albuebøjningen, mens luften langsomt slippes ud igen. Mens manchetten er strammest, kan man ikke høre pulsslag i stetoskop, men når der er sluppet tilpas meget luft ud af manchetten, høres der igen pulsslag.
 • Det systoliske tryk er det tryk, som måleren viser første gang, undersøgeren kan høre en puls i stetoskopet. Denne lyd vil langsomt blive svagere og til sidst forsvinde helt. Det diastoliske blodtryk noteres, når pulslyden ikke længere kan høres.
 • Indtil nu har lægen ofte anvendt et gammeldags blodtryksapparat med manuel pumpe, men de fleste bruger nu automatiske elektroniske blodtryksmålere.
 • Lægen måler blodtrykket flere gange og udregner et gennemsnit af målingerne.

Blodtryksmåler. Her ses et normalt blodtryk.

Hvad er et normalt blodtryk?

 • Et ideelt blodtryk er 120/80.
 • Hvis klinikblodtrykket er 140/90 eller højere, har man forhøjet blodtryk.
 • Hvis man har diabetes eller høj risiko for hjerte- og kredsløbssygdomme, bør blodtrykket være endnu lavere.
 • Et lavt blodtryk er som udgangspunkt ikke farligt, da det ikke øger risikoen for hjertekarsygdomme. Et lavt blodtryk kan dog føre til svimmelhed, hovedpine og sortnen for øjnene, hvis man rejser sig hurtigt.

Skal man tage sit blodtryk derhjemme?

 • Når man får målt sit blodtryk hos lægen, kan det være forhøjet, bare fordi situationen er uvant, og man bliver lidt nervøs. Derfor er det hensigtsmæssigt, at lægen måler blodtrykket flere gange i løbet af konsultationen og måske ved flere konsultationer. Nogle har forhøjet blodtryk hos deres læge på grund af den uvante situation ("hvid kittel skræk"). Mange læger vælger derfor at give en et elektronisk blodtryksapparat med hjem, som man selv kan bruge under afslappede forhold.

 • Nogle gange vil lægen give en automatisk døgnblodtryksmåler på, som man får med hjem. Blodtrykket kan så måles jævnt over et helt døgn ved hjælp af apparatet, som man kan bære samtidig med, at man er i vante omgivelser. Apparatet måler blodtrykket to til fire gange i timen og tegner målingerne ind på en kurve.

Hvorfor er det vigtigt at måle blodtrykket?

Mange mennesker går rundt med forhøjet blodtryk uden at mærke det.

Forhøjet blodtryk er en af de vigtigste årsager til åreforsnævring og dermed en række alvorlige sygdomme som hjertekrampe og blodprop i hjertet eller hjernen. Men forhøjet blodtryk kan behandles med medicin og livsstilsændringer, så man nedsætter risikoen for følgesygdomme. Derfor bør man kende sit blodtryk og få det målt af og til. Dette gælder specielt, hvis man allerede har 'dårligt hjerte eller kredsløb', eller hvis man ved, at der er tendens til forhøjet blodtryk i familien, samt hvis man er overvægtig, har diabetes eller ryger.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.