Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhed | Hjerte og blod

Hvilke tilskud kan du få til din medicin?

Hvis du får konstateret forhøjet kolesterol, skal du muligvis i medicinsk behandling for at sænke kolesteroltallet. For at du ikke ender med hele regningen selv, har du mulighed for at få et eller flere tilskud til din medicin.

Offentliggjort: 12. Februar 2024

Hvis du får konstateret forhøjet kolesterol, skal du muligvis i medicinsk behandling for at sænke kolesteroltallet. For at du ikke ender med hele regningen selv, har du mulighed for at få et eller flere tilskud til din medicin.

Netdoktors nyhedsbrev om forhøjet kolesterol

Denne artikel er en del af Netdoktors nyhedsbrev om forhøjet kolesterol. Netdoktor har også andre nyhedsbreve, f.eks. et om type 2-diabetes og et med generelle sundhedsnyheder.

Se udvalget af nyhedsbreve og meld dig til her.

Medicin kan hurtigt blive en dyr fornøjelse - især hvis man skal have flere forskellige præparater eller har langvarigt brug for medicinen. Derfor er der mulighed for at få tilskud til rigtig meget forskellig medicin, som udskrives på recept. Nogle af de præparater, som er omfattet af en eller flere tilskudsordninger, er medicin til behandling af forhøjet kolesterol.

Generelt offentligt tilskud

Det generelle tilskud til medicin ydes af den offentlige sygesikring, når man køber medicin, som er ordineret af en læge på recept. Tilskuddet trækkes fra, når man køber medicinen på apoteket. For at få glæde af tilskuddet skal medicinen være tilskudsberettiget, og den skal være udskrevet på recept af en læge eller tandlæge i Danmark. Desuden skal du have et gyldigt sundhedskort og lade apoteket registrere dine medicinudgifter i Det Centrale Tilskuds Register (CTR).

Meget medicin er omfattet af tilskudsordningen. På medicinpriser.dk kan du se, om dit præparat er omfattet af den generelle tilskudsordning.

Hvor meget du kan få i tilskud afhænger af, hvor store udgifter du har til medicin. Jo større udgifter til medicin, des mere kan du få i tilskud. Når du har købt medicin for 1.075 kroner (takst for 2024) kan du begynde at få tilskud. Der er et loft for, hvor meget du selv skal betale for medicin. Det betyder, at du maksimalt har en egenbetaling på 4.575 kroner (takst for 2024) på et år for de fleste medicingrupper. Startdato på et tilskudsår er individuelt. Saldoen starter fra den dato du køber medicin med tilskud.

Tilskuddet tager udgangspunkt i den billigste udgave af medicinen. Hvis du af forskellige årsager skal bruge en dyrere udgave af medicinen, skal du selv betale differencen. Der kan dog være mulighed for tilskud til dette. Læs mere under Forhøjet tilskud.

Du kan læse mere om størrelsen på tilskud på Lægemiddelstyrelsens hjemmeside.

I nogle tilfælde er tilskuddet klausuleret. Det betyder, at man kun kan få tilskud til lægemidler, hvis man er omfattet af en bestemt sygdomsgruppe. Hvorvidt man er omfattet af klausulen, vurderes af den enkelte læge. Lægen skal anføre ”tilskud” på recepten.

Henstandsordning

Hvis du har eller forventer at få meget store udgifter til medicin i løbet af et år, kan du lave en aftale om henstandsordning med apoteket. Med en henstandsordning kan du dele din betaling op i 12 lige store dele, som du betaler over et år. Du skal have udgifter til medicin for 21.298 kroner før tilskud (takst for 2024).

Hvis du gerne vil lave en aftale om henstandsordning, skal du henvende dig til dit apotek.

Enkelttilskud

Hvis den medicin, du skal have, ikke er omfattet af den generelle tilskudsordning, er der i nogle tilfælde mulighed for at søge om enkelttilskud. Det er din egen læge, der skal søge om tilskuddet hos Lægemiddelstyrelsen.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Hvis du får bevilget et enkelttilskud, gælder tilskuddet kun dig. Du kan få tilskud til den billigste udgave af den medicin, din læge har ordineret. Hvis du køber et dyrere præparat, skal du selv betale differencen mellem den billigste og dyreste udgave af medicinen.

Du kan læse mere om enkelttilskud på Lægemiddelstyrelsens hjemmeside.

Forhøjet tilskud

Ofte findes der præparater, som har det samme lægemiddelstof men forskellige hjælpestoffer. De danner en substitutionsgruppe. Når et præparat er omfattet af den generelle tilskudsordning, får du kun fuldt tilskud til det billigste præparat i en substitutionsgruppe.

I nogle tilfælde kan der dog være behov for at få et dyrere præparat fra substitutionsgruppen. Det kan for eksempel være, hvis du er allergisk over for et af hjælpestofferne i det billigste præparat, eller hvis du får mange bivirkninger, når du bruger det billigste præparat.

Det er din læge, der skal søge om forhøjet tilskud. Hvis tilskuddet bliver bevilget, kan du få fuldt tilskud til den dyre medicin.

Tilskud fra kommunen

Hvis du har økonomiske vanskeligheder og ikke kan betale den medicin, du har behov for, har du mulighed for at søge om tilskud fra socialforvaltningen i din kommune.

Læs mere og ansøg på borger.dk.

Tilskud fra Sygeforsikringen Danmark

Hvis du er medlem af Sygeforsikringen Danmark, kan du i nogle tilfælde få tilskud til medicin. Tilskuddet gælder til receptpligtig medicin, og tilbuddet afhænger af hvilken gruppe, du er medlem af, og om der ydes offentligt tilskud til medicinen.

Læs mere på Sygeforsikringen Danmarks hjemmeside.


Kilder: Lægemiddelstyrelsen, Borger.dk og Sygeforsikringen Danmark

Kommentér denne artikel

Der er endnu ingen kommentarer på denne side


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.