Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Ordbog | Hjerte og blod

Hæmatokritværdi

Hæmatokritten er den procentdel de røde blodlegemer udgør af blodet. Blodet består af en væskefase (plasma) og blodlegemerne (røde og hvide), og disse kan adskilles ved centrifugering.

Opdateret: 23. November 2019

Hvad er hæmatokrit/hæmatokritværdi?

Hæmatokritværdien er den procentdel de røde blodlegemer udgør af blodet. Blodet består af en væskefase (plasma) og blodlegemerne (røde og hvide), og disse kan adskilles ved centrifugering. Centrifugering er hurtige rotationer, det virker på samme måde som en vaskemaskines centrifugering, ved at trykke vand og celler fra hinadenen.

Hæmatokritværdien hos mænd ligger naturligt mellem 40-50 procent og lidt lavere hos kvinder, 35-46 procent.

Hæmatokritværdien reguleres af hormonet erythropoeitin, som i daglig tale kaldes EPO. EPO udskilles i nyrerne, hvis nyrerne tilføres for lavt et niveau af ilt fra blodet. EPO transporteres med blodet rundt i kroppen til det når knoglemarven. I knoglemarven igangsætter stamcellerne en større produktion af røde blodlegemer, som transporterer ilt rundt i blodet. Se billede.

1. Nyrerne registrerer for lav iltmætning i blodet. 2. Nyrerne producerer hormonet EPO 3. EPO transporteres via blodet til den røde knoglemarv 4. Hæmatokritværdien stiger. Knoglemarven laver nye røde blodlegemer, der kan bære ilt rundt i blodet. 5. Nyrerne registrerer at iltmætningen i blodet er normalt og pauserer produktionen af EPO.
binyrebarkhormon

Hæmatokrit, EPO og doping

Bloddoping eller doping med EPO gør at hæmetokritværdien stiger. Det er de mange ekstra røde blodlegemer, der giver atleter et større iltoptag. Det er derfor meget effektivt for atleter, hvor behovet for ilt er stort. Læs mere om doping og EPO her.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Kommentér denne artikel

Der er endnu ingen kommentarer på denne side


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

Annons