Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Ordbog | Hjerte og blod

Milt

Milten er et lille blodfyldt organ, hvis funktion er at fjerne mikroorganismer, som for eksempel bakterier og virus.

Opdateret: 8. December 2022

Hvad er milten?

Milten er et lille blodfyldt organ, der ligger i toppen af venstre side af bughulen lige under ribbenene. Milten kaldes også for en forvokset lymfeknude, da funktionen – ligesom for lymfeknuder – er at fjerne mikroorganismer, som for eksempel bakterier og virus.

Milten ligger i den øverste venstre del af bughulen lige under ribbenene.
binyrebarkhormon

Hvad bruges milten til?

Milten bruges til at fjerne bakterier og virus fra blodet og nedbryde gamle eller beskadigede blodceller.

Kan man blive syg i milten?

Der findes mange forskellige sygdomme, der kan bevirke, at milten bliver forstørret (splenomegali). For eksempel kan kyssesyge (mononukleose), malaria og leukæmi give en forstørret milt. Når milten er forstørret, øger det risikoen for en milt-skade eller blødning fra milten.

Miltskader ses også ved eksempelvis bilulykker. Milten har en kapsel, der oftest holder på blodet, så blodet ikke siver ud i bughulen. I dag fjerner man sjældent en blødende milt, men holder i stedet øje med udviklingen på hospitalet.

Hvis man mangler sin milt, skal man sørge for at blive vaccineret mod en del forskellige mikroorganismer, da milten er nødvendig for at bekæmpe dem. Det er særligt den bakterie, der kaldes pnemokokken, man er opmærksom på at få patienter uden milt vaccineret imod.

LÆS MERE OM

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

Annons