Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Ordbog | Hjerte og blod

Udposning på pulsåren (Aneurisme)

Et aneurisme er en unormal udvidelse af eller udposning på en pulsåre, som kan medføre, at blodåren brister, og en hjerneblødning opstår.

Opdateret: 31. Marts 2022

Hvad er et aneurisme?

Et aneurisme er en unormal udvidelse af eller udposning på en pulsåre, som kan medføre, at pulsåren brister og udløser en blødning. Aneurismer kan opstå i alle pulsårer. Alvorlige aneurismer er ofte lokaliseret til hovedpulsåren (aorta) eller hjernen.

Hvordan opstår et aneurisme?

Et aneurisme ses typisk hos patienter med forhøjet blodtryk og åreforkalkning, og er kan være forbundet med en uheldig livsstil og rygning. Aneurismer er hyppigere med alderen og ses oftere hos mænd. I nogle tilfælde kan tendensen til at udvikle aneurismer være arvelig. Det kan øge risikoen for bristninger og blødninger i ung alder.

Hvad er symptomerne på et aneurisme?

Aneurismer giver ofte ikke symptomer, medmindre de brister. Hvis der er symptomer, vil de afhænge af, hvor aneurismet sidder i kroppen. Hvis et anuerisme brister, kan det medføre store og livstruende blødninger, der fører til døden indenfor meget kort tid.

Symptomer på aneurismer kan være:

  • Brystsmerter
  • Åndenød
  • Hovedpine
  • Lammelser eller føleforstyrrelser
  • Synsforstyrrelser

Et aneurisme, der er bristet eller er tæt på at briste, kan vise sig ved:

  • Pludselige mavesmerter, eventuelt strålende mod ryggen.
  • Svimmelhed og besvimelse.
  • Kramper.
  • Voldsom hovedpine, kvalme og opkast.

Hvordan behandles et aneurisme?

Hvis det er muligt, behandles den udløsende årsag, for eksempel et højt blodtryk eller åreforkalkning. Er man ryger, bør man stoppe. Det er nogle gange muligt at operere eller behandle aneurismer ved at indsætte karproteser eller metalstykker i pulsårerne. Disse behandlinger skal nedsætte risikoen for bristning, men behandlingerne indebærer også en risiko for at ødelægge karrene.

Da risikoen for, at et aneurisme brister blandt andet afhænger af dets størrelse, vil man derfor ofte følge et aneurisme med skanninger for at se, hvor meget det vokser, inden man eventuelt opererer eller indsætter materiale i pulsårerne. Hvis et aneurisme brister, vil det oftest kræve akut operation.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Kommentér denne artikel

Der er endnu ingen kommentarer på denne side


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.