Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Ordbog | Hjerte og blod

Vener

Vener er blodårer, som - modsat arterier - fører blodet fra de perifere dele af kroppen og tilbage mod hjertet.


Opdateret: 9. Juli 2021

Hvad er vener?

Vener er blodårer, som - modsat arterier - fører blodet fra de perifere dele af kroppen og tilbage mod hjertet. Vener kan opdeles efter størrelse i blandt andet venoler og kapillærer, men alle vener fører samme vej.Blodet pumpes med arterier fra hjertet og ud til kroppen, og deler sig i mindre og mindre blodårer. Til sidst er blodårerne så små, at der kan udveksles ilt og næringsstoffer gennem blodårernes vægge. De mindste arterier leverer således næring og ilt, og derefter transporterer venerne kuldioxid og affaldsstoffer tilbage mod hjertet. Affaldsstofferne udskilles blandt andet gennem nyrerne, mens kuldioxiden skal udåndes. Derfor skal blodet forbi lungerne, før det igen kan pumpes gennem arterier ud i kroppen.

Sammenlignet med arterier, er vener generelt mere tyndvæggede, da der ikke er lige så meget muskelmasse i væggen. Trykket er ligeledes lavere i vener. Til gengæld findes der veneklapper, som sørger for at blodet ikke løber tilbage, når det eksempelvis skal fra benene og mod hjertet, og dermed arbejder mod tyngdekraftet.

Vener og arterier i henholdsvis blå og rød

Kan man blive syg i venerne?

Der findes en mængde sygdomme, som manifesterer sig i venerne. De hyppigste er relaterede til en livsstil med overvægt, rygning, alkohol og lav fysisk aktivitet:

Dyb venetrombose: efter mange år med dårlig livsstil, kan man opbygge et lag af fedt og døde celler i venerne (såkaldt åreforkalkning), og sommetider kan disse lukke mere eller mindre af for blodforsyningen i et blodkar og forårsage en lille blodprop. Benet vil være hævet og ømt og det er vigtigt at søge læge, idet der sommetider kan afrives et stykke af blodproppen, som kan bevæge sig med venerne til lungerne og her give en blodprop, der kan være alvorlig.

Venøs insufficiens: venøs insufficiens betyder at venerne ikke fungerer ordentligt og dermed har svært ved at føre blodet tilbage mod hjertet. Dette kan være forårsaget af de samme risikofaktorer som den dybe venetrombose, men kan også skyldes dårligt fungerende veneklapper eller nedsat muskelfunktion i benene. Er det de små vener som fungerer dårligt, forårsager det såkaldte åreknuder, mens der kan være mere alvorlige komplikationer ved dysfunktion af de større vener.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Kommentér denne artikel

Der er endnu ingen kommentarer på denne side


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.