Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhed | Brystkræft

Fokus på: Lymfødem efter brystkræft

20-30 procent af brystkræftpatienter får hævelse i den ene arm, såkaldt lymfødem, efter deres kræftbehandling. Hævelsen kan være ubehagelig og kan i yderste tilfælde blive kronisk.


Opdateret den: 17. Oktober 2024

Når man er færdig med sin behandling for brystkræft, er det desværre ikke altid, at man kan vinke helt farvel til sit sygdomsforløb. Nogle kvinder bliver ramt af lymfødem, fordi operation og evt. efterfølgende strålebehandling har skadet lymfesystemet omkring bryst og armhule. Hvis man har et lymfødem, kan det – afhængigt af sværhedsgrad – være meget ubehageligt og gøre det sværere at bevæge armen frit.

Hvad er lymfødem?

Der findes ca. 600 lymfeknuder fordelt over hele kroppen, som spiller en vigtig rolle i immunforsvaret og har til opgave at transportere væske væk fra de områder, hvor det ikke skal bruges.

Nogle af lymfeknuderne sidder omkring brysterne og i armhulen, og hvis de bliver beskadiget, f.eks. i forbindelse med operation og evt. efterfølgende strålebehandling, kan lymfesystemet ikke transportere overskydende væske væk, og så kan man få hævelser i armen.

Risikoen for at få lymfødem efter en operation for brystkræft er størst, hvis man har fået fjernet alle lymfeknuder i armhulen, fordi kræften har nået at sprede sig til dem.

Brysterne er omgivet af små lymfeknuder, der transporterer væske væk. Foto: iStock.

Hold øje med symptomer

Hvis du har været i behandling for brystkræft, og har fået fjernet lymfeknuder eller fået strålebehandling, skal du være opmærksom på, om du får hævelser i armen i den side, hvor du er blevet behandlet. Andre symptomer på lymfødem er spændinger, tyngdefornemmelde, smerter og ømhed eller tør hud.

Hvis du får mistanke om, at du er ved at udvikle lymfødem, skal du kontakte det sted, hvor du går til kontrol for din kræftsygdom. Hvis dit kontrolforløb er afsluttet, skal du kontakte din egen læge, så du kan komme i behandling. Man kan nemlig holde lymfødemet i skak, hvis man får hjælp af et kompressionsærme, så lymfødemet ikke udvikles yderligere.

Hvis der er for meget lymfevæske tilbage i armen, er der noget, der tyder på, at lymfevæsken aktiverer dannelsen af fedtceller, og noget af væsken bliver omdannet til fedtvæv, som ikke kan presses væk, og lymfødemet bliver til en kronisk tilstand. Man kan danne bindevæv, som gør armen hård, og som kan øge risikoen for sår og infektioner, da hudens modstandskraft svækkes.

Lymfødem kan opstå lige så snart, man er færdig med sin behandling, men det kan også komme snigende flere år efter, at man er færdig med sin behandling.

Lymfødem i flere stadier

Man deler sværhedsgraden af lymfødem ind i fire stadier alt afhængigt af, hvor svære symptomerne er.

I stadie 0 kan man ikke se hævelsen med det blotte øje, men lymfernes evne til at transportere væske væk er forringet, men kroppen kan stadig kompensere.

I stadie 1 begynder man at kunne se hævelser på grund af ophobet væske. På dette stadie er hævelsen endnu ikke kronisk, og den kan falde, hvis man holder armen op over hjertehøjde. Hvis man trykker en finger ned i hævelsen, vil der komme en fordybning der, hvor man har trykket væsken væk.

I stadie 2 er lymfødemet på et kronisk stadie. Hævelsen kan være hård, fordi der er dannet fedtvæv og begyndende dannelse af bindevæv. På dette stadie kan man stadig lave en fordybning i huden med en finger. Man kan have sværere ved at bevæge den hævede kropsdel.

I stadie 3 oplever man en stor hævelse på grund af fedtvæv og bindevæv. Hvis man trykker med en finger, kommer der ikke en fordybning i huden, da en stor del af vævet er hårdt. Lymfødem i stadie 3 ses sjældent i Danmark, fordi det oftest bliver behandlet i tide.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Der er fire forskellige stadier af lymfødem. På stadie 2 og 3 kan man sige, at lymfødemet er kronisk. Foto: iStock.

Sådan behandler man lymfødem

Behandlingen af lymfødem går ud på at forsøge at fjerne den overskydende lymfevæske ved fysisk at skubbe væsken væk. Det gør man med ’komplet fysioterapeutisk lymfødembehandling’, som er en kombination af manuel lymfedrænage, stramme bandager og kompressionsærme. Derudover kan en del af behandlingen være hudpleje, fordi huden kan blive tør, få revner og evt. infektion.

Kræftens Bekæmpelse anbefaler, at man bliver henvist til en specialuddannet lymfødemterapeut, der hvor man går til kontrol.

Hvis man har lymfødem i stadie 2 eller 3, og lymfødemet stadig er stort efter fysioterapeutisk behandling, kan man blive undersøgt for at vurdere, om man er kandidat til en fedtsugning, hvor man fjerner fedtvævet, som er dannet af lymfevæsken.


 Kilder: Netdoktor: Det kan du takke dit lymfesystem forSenfølger af brystkræftbehandling, Kræftens Bekæmpelse: Symptomer på lymfødem, Om lymfødem, Behandling af lymfødem, Stadieinddeling af lymfødem, Dansk Lymfødem Forening: Hvad er lymfødem


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.