Noget af det første, der sker, når man får konstateret brystkræft, er, at man skal have undersøgt, hvilken type brystkræft man har. Typen af brystkræft kan nemlig have betydning for, hvilken behandling man får anbefalet.
Læs mere: Kender du tegnene på inflammatorisk brystkræft?
Nyhedsbrev
Nyhedsbrev om brystkræft
Netdoktor har et tema-nyhedsbrev kun om brystkræft
Her får du blandt andet vigtig viden om sygdommen og gode råd til hverdagen som brystkræftpatient.
Læs mere og tilmeld dig her
HER2-positiv eller negativ brystkræft?
En af de ting, man tester kræftknuden for, er antallet HER2-receptorer. HER2-receptorer sidder på overfladen af kroppens celler, og de spiller en vigtig rolle i cellernes delingsproces. Hvis der er for mange HER2-receptorer medfører det, at cellerne bliver overstimuleret og deler sig ukontrolleret.
Man tester kræftens HER2-status ved at tage en prøve af knuden. Hvis kræftknuden har et antal HER2-receptorer, som er højere end normalt, er knuden HER2-positiv. Det er tilfældet for omkring 11 procent. Har knuden et normalt antal HER2-receptorer er der tale om HER2-negativ kræftknude.
Læs mere: Ordbog om brystkræft
Hvor alvorligt er HER2-positiv brystkræft?
HER2-positiv brystkræft er en ret alvorlig form for brystkræft, fordi den typisk vokser hurtigt. Kvinder, som har HER2-positiv brystkræft, har derfor også en større risiko for tilbagefald.
Selvom HER2-positiv brystkræft er alvorlig, er det også en kræftform, som responderer rigtig godt på HER2-rettet behandling.
Vis mindre
Nyhedsbrev
Nyhedsbrev om overgangsalderen
I Netdoktors nyhedsbrev kan du blandt andet få viden om, hvad der sker i kroppen under overgangsalderen.
Du kan også blive klogere på den nyeste behandling, og så kan du få gode og konkrete råd til, hvordan du kan håndtere gener og symptomer i overgangsalderen.
Tilmeld dig her
Hvordan behandler man HER2-positiv brystkræft?
Man kan behandle HER2-positiv brystkræft meget målrettet med antistoffer, som virker direkte på de HER2-positive celler. Det er forskelligt, hvilken antistofbehandling man skal have, men fælles for behandlingerne er, at de virker ved at binde sig til HER2-receptorerne. På den måde udløses en reaktion fra kroppens eget immunforsvar, som gør, at kræftcellernes vækst hæmmes. I nogle tilfælde går cellerne helt til grunde.
Man behandler HER2-positiv brystkræft med antistoffer i kombination med kemoterapi og/eller antihormonbehandling. Det er lægen, som vurderer, hvilken behandling der vil have den bedste effekt for dig.
Kilder: American Cancer Society , Kræftens Bekæmpelse og Aarhus Universitetshospital .