Brevkasse

Spørgsmål   Kvinder

Spørgsmål: Gravid og forstoppet

Kære Netdoktor.

Jeg er gravid i uge 15. Lige siden uge 4 har jeg været plaget af forstoppelse. Jeg har efterhånden snakket med 5 forskellige læger. Både egen praktiserende læge, vagtlæge og læger på sygehuset. De siger alle at jeg skal få styr på min forstoppelse fordi det bliver værre jo mere baby vokser. Det er lettere sagt end gjort for intet at det de siger virker.

Jeg har prøvet diverse afføringsmidler uden den store hjælp. Jeg spiser nu 2 x magnesia morgen og aften. Det giver afføring med diarré 2 gange om dagen.

Egen læge sendte mig til kikkertundersøgelse fordi hun lidt har givet op på mig. Undersøgelsen viste lidt spiserørsbrok men ellers intet alarmere de som kunne give svar på mine smerter.

Jeg spiser meget små måltider for ikke at blive oppustet og få ondt i maven. Det betyder bare jeg intet energi får. Heldigvis er der lidt sul på kroppen at tage af ellers ville jeg tabe mig meget.

Jeg er også plaget af kvalme og opkast på alle tidspunkter af døgnet. Jeg oplever ofte at opkast og afføring følges ad når jeg har afføring.

Jeg håber virkelig I kan give mig nogle råd så jeg kan komme igennem hverdagen og graviditeten uden at have så ondt.

Venlig Hilsen

Den gravide med ondt i maven.

Svar:

Kære spørger

Du oplever forstoppelse med oppustet mave og smerter, der synes at være begyndt kort tid efter, at du er blevet gravid. Desuden har du opkastninger, og det hele kunne tyde på, at tyktarmen altid er fyldt med for meget afføring. Bakterierne udvikler luft i tarmen, og udspilingen giver smerter.

Hvis man kan nå frem til, at der er mindre afføring i tyktarmen, vil de fleste af generne forsvinde.

De daglige måltider er her meget vigtige, og bør følge de officielle kostråd med rigelig med grønsager, kun lidt kød, mere fisk og kylling, rugbrød hver dag. Desuden skal du tage et ekstra fibertilskud i form af HUSK f.eks. en spiseskefuld på yoghurt hver morgen. Derfor er det nødvendigt med rigelig med væske, hvad der svarer til et glas vand i timen. Kaffe og te tæller her med i regnskabet. Dertil kommer motion hver dag, mindst en halv times gang. Disse tiltag vil sætte mere gang i tyktarmen, så den kan tømme sig bedre.

Du undgår nok ikke et mildt afføringsmiddel, hvor du kan fortsætte med Magnesia, nu kun som to tabletter hver aften.

Hvis programmet følges, skulle det hele gerne ende med en ubesværet blød afføring hver morgen (og altså ingen maveklager mere).

Venlig hilsen

Dennis Raahave

Dr.med., ph.d.

Speciallæge i mave-tarmsygdomme


Besvarede spørgsmål under chat

Spørgsmål Besvaret
Gravid og forstoppet

2022-05-10 | 15:14


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.