Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | KOL

Parforhold og seksualliv – når man har KOL

Ved KOL i sværere grad oplever man typisk åndenød, når man anstrenger sig fysisk. Det betyder, at man ikke kan klare så meget, som man kunne førhen, og den begrænsning kan være svær at acceptere.

Opdateret: 30. Oktober 2009

KOL kan ændre rollefordelingen i hjemmet

Ved KOL i sværere grad oplever man typisk åndenød, når man anstrenger sig fysisk. Det betyder, at man ikke kan klare så meget, som man kunne førhen, og den begrænsning kan være svær at acceptere. For mange opleves det som en form for identitetsændring, hvor man skal definere sig selv på ny.

Måske oplever personen med KOL et tab af maskulinitet/feminitet og deraf en ændret rollefordeling i parforholdet. Hvis det er manden, der er syg, bliver han nu den svage, der føler, at han ikke kan klare noget, og kvinden i forholdet bliver den stærke, der nu skal klare det fysiske arbejde, som manden tidligere tog sig af. Samtidig skal kvinden måske hjælpe med manden med personlig hygiejne m.m., hvilket kan forstærke hans oplevelse af ikke at kunne klare noget selv. Hvis det er kvinden, som lider af KOL i invaliderende grad, skal hun på samme måde vænne sig til ikke længere at kunne varetage de pligter, hun har haft. Måske kan hun ikke længere lave husarbejde som rengøring og madlavning og må derfor give slip på sin identitet som den, der sørger for, at familien og hjemmet fungerer.

Åbenhed er vigtigt

Når man er stærk begrænset af sin sygdom, kan det nogle gange være svært at holde humøret oppe. Men det er vigtigt ikke at lade det ud over partneren og gå i forsvarsposition, hvis man bliver spurgt, om der er noget, man er ked af. Man kommer meget længere ved at åbne sig og tale om, hvad der er svært, og hvad der er årsagen til ens tristhed. Nogle gange kan man føle sig trist uden egentlig selv at kende grunden, men også i den situation er det vigtigt at fortælle de pårørende, hvordan man har det. For det første er man ikke længere alene med sine tanker, og for det andet har partneren bedre mulighed for at forstå og håndtere dårlige dage.

Bevar nærheden

I et parforhold er kærtegn en vigtig og bekræftende gestus, der viser, at man holder af hinanden. Tit fungerer kærtegn også som optakt til sex. Tanken om sex kan imidlertid være uoverskuelig for personer, der lider af svær KOL. Derfor forsøger de måske at undgå ømhed og berøring af skræk for, at det skal ”føre mere med sig”. Nærhed betyder dog enormt meget for begge parter og kan være det, der er sværest at undvære. Derfor er det en god idé at tale med sin partner om, hvordan man kan skabe et frirum for kærtegn og nærhed, der ikke behøver at udvikle sig til mere.

Hvilken udfordringer en person med KOL i forhold til sex-livet?

Hvilke udfordringer en person med KOL oplever i forhold til sex-livet afhænger som regel af, hvor meget åndenød man oplever. Åndenøden er som oftest relateret til sværhedsgraden af sygdommen. Personer med let til moderat oplever som regel sjældent problemer, mens dem med svær og meget svær kan have svært ved at gennemføre et samleje.

Hvilke forandringer vil der typisk være for dem, der lider af svær og meget svær KOL

Noget at det, der ofte sætter begrænsninger for den seksuelle aktivitet, er frygten for, at der skal komme åndenød under akten – frygten gælder begge både den syge og raske. Det er ubehageligt at opleve åndenød, ikke kun for personen der lider af åndenød, men også for partneren der ser, at en man holder af ikke kan trække vejret. Frygten for at der skal opstå åndenød kan være nok til at begge parter afholder sig fra seksuel kontakt.

Samtidig er det belastende ikke at kunne klare det samme hver dag, og ikke mindst belastende aldrig på forhånd at vide, hvad man kan forvente at kunne klare.

En del personer med KOL lider af tristhed og depression . Tristhed og depression nedsætter den seksuelle lyst.

KOL kan også medføre nogle kropslige forandringer, som kan give usikkerhed, virke belastende og give utilfredshed med en selv. De kropslige ændringer kan skyldes bivirkninger ved den medicin, man får. For eksempel kan manden opleve manglende evne til rejsning. Nogle af de fysiske forandringer KOL kan være et ændret udseende. Hvis man har fået meget steroidbehandling (Prednisolon), så kan man få et rundt hoved (”måneansigt”), tør, skør, sart hud med blå mærker og afskrællet hud, samt tynde arme og ben. Ens kropslugt kan ændre sig, man kan svede mere, og man kan (frygte at) lide af dårlig ånde, hvilket er ubehageligt både for personen med KOL og for partneren. Det er derfor vigtigt med en god personlig hygiejne, ikke mindst mundhygiejne, da en person med KOL ofte har meget ophostning og slimdannelse.

Det kan opleves ubehageligt at kysse, da personen med KOL kan opleve en følelse af ikke at kunne få luft, og man kan frygte, at man har dårlig ånde.

Hvad kan man selv gøre?

Tænk på sex som fysisk aktivitet og på, hvordan fysisk aktivitet påvirker dig. Man bliver glad af fysisk aktivitet, og dette gælder også seksuelt samvær. Når man træner sin fysiske formåen, så mindsker man åndenøden og kan klare mere fysisk aktivitet og dermed også seksuelt samvær.

Ligesom med al anden fysisk aktivitet kan det være en god idé at tage medicin før sex.

Man kan desuden tale med sin læge om, hvordan den medicin, man får, påvirker den seksuelle lyst og evne. Hvis der er noget af medicinen, der nedsætter evnen til rejsning, er måske muligt at finde en anden form for medicin, der ikke påvirker seksualiteten negativt.

Det vigtigste er at tale åbent sammen med sin partner om det seksuelle samliv, så partneren ved, hvilke udfordringer og begrænsninger sygdommen giver. Derudover kan man vælge at have sex på de tidspunkter af dagen, hvor man har det bedst. Man kan også benytte stillinger, som ikke kræver så meget energi af KOL-patienten og som for eksempel ikke trykker på brystet. Endelig kan man benytte seksuelle hjælpemidler.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Vil du vide mere?

Test din viden om KOL her


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.