Svar:
Har man osteoporose er risikoen for at brække knogler betydeligt større end hos raske. De knoglebrud der typisk er tale om er håndledsbrud, sammenfald i rygsøjlen og hoftebrud. Det er selvfølgelig ikke sikkert at man vil få knoglebrud hvis man har osteoporose. Det er nemlig stort set altid nødvendigt at falde hvis man skal få et hoftebrud eller et håndledsbrud. Kan man undgå at falde kan man derfor undgå mange knoglebrud, selv når man har osteoporose. Desværre kan sammenfald i ryggen komme af sig selv, eventuelt ved mindre forløftninger.
Patienter med osteoporose skal derfor undgå tunge løft og løft hvor man bøjer sig fremover. Sammenfald i ryggen har konsekvenser i form af rygsmerter, samt eventuelt mavesmerter og ubehag når der bliver for lidt plads til maven på grund af rundrygget-heden. Hoftebrud er farligere, idet de øger risikoen for invaliditet eller død. Det er dog heldigvis kun det første år efter et hoftebrud at risikoen for at dø er større end hos ens raske jævnaldrende. Førligheden bliver hos de fleste ringere end før hoftebruddet. I en dansk undersøgelse kunne 63% gå alene på trapper før hoftebruddet. Seks måneder efter kunne kun 8% gå på trapper uden hjælp. 86% kunne klæde sig på alene før hoftebruddet mod 49% et halvt år efter bruddet. Der kan således blive brug for en stor indsats til genoptræning.
Der er nogle tommelfingerregler man kan bruge for at vurdere risikoen for knoglebrud, i det mindste på kort sigt: De som allerede har haft et knoglebrud på grund af osteoporose har større risiko - mellem to og fire gange - end de som ikke har haft brud. En knoglescanning kan give yderligere oplysninger om hvor stor risikoen for knoglebrud er. Man kan dog aldrig forudsige hvem der vil få knoglebrud af deres osteoporose og hvem der ikke vil.
Med venlig hilsen
Bo Abrahamsen, Læge Phd.