Annonce

Brystkræft: Hospital vil forske i senfølger

Af de 4.800 kvinder, der hvert år rammes af brystkræft, oplever flere desværre senfølger af deres behandling. Nyt projekt skal undersøge, om laserbehandling kan hjælpe mod senfølgerne.

Brystkræft er den hyppigste kræftform blandt kvinder, og der findes mange behandlingsmuligheder, for eksempel operation, strålebehandling, kemoterapi, og anti-hormonbehandling. Desværre oplever 50-70 procent af de kvinder, som har gennemgået behandling for brystkræft, at få senfølger af behandlingen.

Blandt de mest almindelige gener er vaginal tørhed, smerter ved samleje, urininkontinens og urinvejsinfektioner, og det påvirker kvindernes seksualitet og generelle trivsel.

Et nyt projekt skal nu undersøge, om laserbehandling har effekt mod generne.

Laserbehandling forbedrer slimhinden

Generne i underlivet kaldes samlet for ‘vulvovaginale atrofisymptomer’, hvor ‘atrofi’ hentyder til, at vævet i området er svundet ind. Det giver blandt andet tørre slimhinder, som igen kan føre til smerter. Vaginal laserbehandling er en behandlingsform, der stimulerer bindevævet og slimhinden i skeden, så vævet igen bliver tykkere, mere fugtigt og mere elastisk.

Forskningsprojekt skal undersøge effekten mod senfølger

Vaginal laserbehandling er allerede en godkendt behandling i Danmark mod gener i underlivet, men den er ikke testet i forbindelse med behandling af senfølger.

Det skal et nyt projekt på Regionshospitalet Randers nu undersøge. Projektet har modtaget 1,15 mio. kr. fra Kræftens Bekæmpelse.

- Hvis laserbehandlingen virker godt, skaber projektet en unik ny mulighed for, at brystkræftoverlevere vil kunne modtage veldokumenteret behandling for deres senfølger. På den måde kan vi løfte patienternes livskvalitet og forebygge yderligere nye samt kroniske senfølger, siger Pinar Bor, forskningskoordinerende overlæge og akademisk koordinator på Regionshospitalet Randers.

Den nuværende behandling mod senfølger er hormonbehandling i form af østrogen i skeden. Dog frarådes hormonbehandling for kvinder, hvis type af brystkræft er følsom over for hormoner.

Fakta om brystkræft og senfølger

  • Der er cirka 4.800 nye tilfælde af brystkræft hvert år

  • Brystkræft kan behandles med blandt andet operation, strålebehandling, kemoterapi, og anti-hormonbehandling

  • Blandt almindelige senfølger er vaginal tørhed, smerter ved samleje, urininkontinens og urinvejsinfektioner

  • Omkring 50-70 procent af de kvinder, som har gennemgået behandling for brystkræft, lider af disse gener

Kilde: Regionshospitalet Randers

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev

Sidst opdateret: 21.09.2022

Annonce