Annonce

Er du mere frisk om foråret? Det er der en god grund til

Foråret hænger for mange af os sammen med bedre humør og mere energi, men hvad skyldes det egentlig? Det kan du blive klogere på her.

Med foråret kommer flere lyse timer og varmere dage. Det får mange af os til at nyde godt af solens ekstra timer, og det løfter humøret til nye højder. Hvis du også føler dig gladere og mere frisk for tiden, så kan der være en god grund til det. Der er nemlig særligt et hormon, som bliver påvirket af det ekstra sollys, der følger med, når foråret springer ud.

Lyset giver os mere energi

Hormonet melatonin bliver påvirket af sollyset. Hormonet kaldes også søvnhormonet, for det er med til at regulere vores døgnrytme og påvirker, hvor søvnige vi føler os.

Koncentrationen af hormonet stiger jo mørkere miljø, man færdes i. Man vil derfor føle sig mere træt og have brug for mere søvn om vinteren. Omvendt undertrykkes hormonet, når vi udsættes for mere sollys.

Flere lyse timer om foråret og sommeren gør derfor, at der udskilles mindre melatonin, som får os til at føle os mere friske og energifyldte, og samtidig er behovet for søvn mindre end om vinteren.

Læs mere om melatonin her

Lykkefølelse af dopamin

Melatonin er det eneste hormon, der bliver påvirket direkte af sollyset, men faktisk sker der også en indirekte påvirkning af hormonet dopamin, når foråret indtræder.

Dopamin er et hormon, som får os til at føle os godt tilpas. Samtidig med at reguleringen af melatonin gør, at vi føler os mere friske og energifyldte, så udsættes vi om foråret og sommeren også for ekstra meget sollys og varme, hvilket sætter skub i udskillelsen af dopamin, og derved den øgede følelse af velvære og overskud. Dopamin har en forstærkende virkning, så jo mere lys og energi, vi får, des mere dopamin udskilles der. Der er altså god grund til at komme ud og nyde godt af forårssolen.

Se en oversigt over Netdoktors nyhedsbreve og tilmeld dig her


Kilde: Ole-Victor Laursen-Wadschier, speciallæge i almen medicin.

Sidst opdateret: 20.04.2023

Annonce