Annonce

Får du hovedpine, når du flyver?

Oplever du en kraftig hovedpine under flyrejsen, når flyet lander eller letter, uden at du er forkølet? I så fald lider du måske af flyrelateret hovedpine.

Efterårsferien nærmer sig, og det betyder, at mange går ombord på flyene mod varme og afslapning. Men flyrejsen er ikke lige behagelig for alle. For omkring otte procent af danskerne er den nemlig forbundet med en kraftig hovedpine.

Hovedpinen kommer oftest, når flyet letter eller lander og forsvinder ca. 30 minutter efter den opstår. Selvom omkring 100 millioner mennesker årligt rammes af denne type hovedpine verden over, har der ikke været meget fokus på den. Dog har danske forskere fra Aalborg Universitet undersøgt problemet.

Læs også: Pillepas til rejsen

Hvorfor opstår hovedpinen?

Forskerne har gennem undersøgelser af flypassagerers spyt, fundet ud af, at det højest sandsynligt er ændringer i kabinetrykket ved start og landing, der udløser den voldsomme hovedpine.

Undersøgelsen viser nemlig, at kabinetrykket kan give vævsskader og inflammation i bihulen. Det gør, at et særligt stof (PGE2) udløses, som får karrene i hjernen til at udvide sig, og det er årsagen til smerterne.

Læs også: Transportsyge

Forebyggelse

I dag er der endnu ikke nogen behandling for flyrelaterede hovedpine. Dog undersøges effekten af forskellige midler mod migræne på denne type hovedpine.

Man kan forsøge sig med almindelige hovedpinepiller for at lindre smerten. Drik derfor masser af vand og tag pillerne omkring 30 minutter før afrejse og før landing, hvis du er ude på en længere rejse.

Få flere nyheder om sundhed her


Kilder: Ugeskriftet.dk og The Journal of Headache and Pain.

Sidst opdateret: 12.10.2017

Annonce