Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Migræne hos kvinder

Migræne rammer langt flere kvinder end mænd. Migræne kan være relateret til blandt andet menstruation.


Opdateret: 26. Oktober 2016

Migræne er ikke en kvindesygdom, men langt flere kvinder end mænd lider af migræne.

Ifølge en dansk opgørelse rammer de dunkende anfald af hovedpine tre gange hyppigere hos kvinder. Således har hver syvende kvinde mindst ét migræneanfald om året.

Hvorfor rammes kvinder hårdere?

Hvorfor kvinder oftere har migræne end mænd, ved forskerne stadig ikke med sikkerhed. Men en sandsynlig forklaring er de kønshormoner, som hos kvinden svinger i mængde gennem den månedlige cyklus. En kvinde i den frugtbare alder danner to kønshormoner: østrogen og progesteron. Det er formentlig forskydninger i balancen mellem østrogen og progesteron, som udløser og/eller forværrer migræne hos mange kvinder.

Menstruation og migræne

Menstruationsmigræne

Menstruationsmigræne, også betegnet menstruel migræne, er som navnet lyder, migræneanfald, som udelukkende finder sted omkring det tidspunkt, hvor menstruationsperioden begynder.

Anfaldet kan være særligt svært og vare flere dage, samt præges af udtalt kvalme og opkastning.

Denne form rammer 10 procent af alle kvinder med migræne.

Behandling af menstruationsmigræne:

  • Foruden de metoder, som anvendes ved andre typer migræne, kan menstruationsmigræne forsøges behandlet ved at tage p-piller uden pause gennem flere cyklusser, for eksempel kontinuerligt i ni uger i stedet for de sædvanlige tre uger.

  • En anden mulighed er at tage migrænemedicin eller NSAID (se medicinen nederst) i seks dage med start to dage før første menstruationsdag, men det skal gøres med forsigtighed under lægens opsyn for at undgå medicinfremkaldt hovedpine.

Al medicinsk behandling bør ske i samråd med lægen. Det gælder også, selv om lægemidlerne kan købes i håndkøb.

Menstruations-relateret migræne:.

Menstruations-relateret migræne er en lignende migræneform. Her rammer anfaldene oftest i menstruationsperioden, men der kan også opstå anfald på andre tidspunkter i cyklus.

Behandling af menstruations-relateret migræne:

Anfald af denne karakter kan forsøges behandlet på samme måde som menstruationsmigræne.

Graviditet og migræne

De fleste kvinder får færre anfald under en graviditet, som også på denne vis er en ”god periode”. Det gælder ikke mindst, hvis kvinden lider af menstruations-migræne. Bedringen indtræder især i 2. og 3. trimester (4.-9. måned).

Generelt bør brugen af medicin holdes på et minimum under svangerskabet. Så hvis smerten er udholdelig, og for eksempel kan klares med ro, sengeleje eller ispakninger, er det klart en fordel.

Ofte kan det forebyggende hjælpe at motionere, undgå stress og jag, samt undlade at spise visse fødevarer (som stærke oste, krydret og stegt mad, citrusfrugter, chokolade eller rødvin), der erfaringsmæssigt kan udløse et anfald. Det hjælper også at undgå tobaksrøg og dårligt indeklima.

Fysioterapi, afspænding, såkaldt biofeedback eller akupunktur kan muligvis også være til hjælp. En del lægemidler mod migræne kan anvendes af gravide, men det er under alle omstændigheder bedst at fortælle lægen om graviditeten før medicinsk behandling af migræne.

Fødsel, amning og migræne

Kvinder med menstruations-migræne har risiko for at få et migræneanfald tre til seks dage efter en fødsel. Nogle kvinder oplever desuden, at de får flere anfald efter fødslen.

Ammende kvinder bør være forsigtige med at tage medicin, da de fleste lægemidler i større eller mindre grad udskilles i modermælken, og derfor overføres til barnet. Imidlertid kan anfaldene være så svære, at medicin bliver nødvendig. I så fald anbefales bestemte lægemidler, der hurtigt nedbrydes og fjernes fra kroppen. Igen bør man tage lægen med på råd.

P-piller og migræne

De fleste kvinder oplever ikke nogen forandring i deres migræne, efter at de er begyndt at tage p-piller . Hos nogle forværres hovedpinen dog, mens andre får det bedre.

Hvis hovedpinen forværres, kan man sammen med lægen forsøge med en anden type p-piller, det vil sige med en anden hormonsammensætning. Ellers kan det blive nødvendigt at anvende en anden form for prævention.

Muligvis vil en kvinde med migræne have en let forhøjet risiko for blodprop i hjernen, hvis hun anvender p-piller. Især hvis hun lider af den form, der kaldes migræne med aura. I den situation bør man foretrække at benytte p-piller af typen mini-piller eller måske en helt anden form for prævention.

Overgangsalder og migræne

Symptomerne på migræne bliver gerne mildere med alderen. Omkring overgangsalderen oplever nogle kvinder dog, at migræneanfaldene først forværres i en periode, for efterfølgende at bedres på længere sigt.

Vælger man at tage hormoner i og/eller efter overgangsalderen, er det ikke muligt på forhånd at spå om, hvordan det vil gå med migrænen: Nogle får det bedre, andre får det dårligere, og hos andre igen er der ingen ændring. Hvis migrænen forværres under en hormonbehandling, kan lægen vælge at skifte til et andet lægemiddel eller ændre på dosis i håb om at mindske anfaldene.

Læs mere: Migræne

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.