Annonce

Fibromyalgi: Forskning viser god effekt af Tai Chi

Hvis man lider af fibromyalgi, kan fysisk aktivitet lindre. Et nyt studie viser, at sporten Tai Chi har en god effekt på sygdommen.

Hvis man lider af fibromyalgi, har man en tilstand, hvor man har smerter i sener og muskler, oplever træthed og en nedsat fysisk udholdenhed. Der er flere måder at lindre sygdommen på. En af dem er ved tilpasset fysisk træning, som er vigtigt for at bevare funktion og livskvalitet.

Ofte anbefales motion som aerobic (aktiv pulstræning) til personer med fibromyalgi. Et nyt studie publiceret i BMJ viser dog, at den kinesiske kampkunst Tai Chi har en bedre effekt.

Læs også: Hvad er fibromyalgi?

Bedre funktionalitet i hverdagen og færre symptomer

I studiet har forskerne undersøgt 226 voksne med fibromyalgi. 151 af deltagerne skulle lave Tai Chi en gang eller to om ugen i 12 eller 24 uger, og resten skulle i stedet lave aerobic. Deltagerne blev i alt observeret i 52 uger.

Deltagerne blev målt på, om deres funktionalitet i hverdagen blev bedre og deres symptomer lindret. Forskerne fandt ud af, at deltagerne i både Tai Chi- og aerobicgruppen fik det bedre af motionen, men at Tai Chi-deltagerne statistisk set fik den bedste effekt.

Des længere deltagerne dyrkede Tai Chi, jo større forbedring oplevede de.

Læs også: At mestre en hverdag med fibromyalgi

Hvordan behandles fibromyalgi ellers?

Fibromyalgi kan, som studiet bekræftede, lindres med motion. Sygdommen kan dog også behandles medicinsk og ved kognitiv terapi:

  • Medicin: Visse midler som oprindeligt er udviklet til behandling af andre smertetilstande, depression eller epilepsi, har vist sig at have en positiv effekt på sygdommen.

  • Kognitiv terapi: Kognitiv adfærdsterapi evt. kombineret med Mindfulness-meditation har vist sig at have en god effekt på evnen til at håndtere og leve med smerterne.

Ingen af behandlingerne er dog fuldstændig helbredende, men forskning tyder på, at behandling der inddrager både fysiske, psykologiske og sociale aspekter, er mest effektiv.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: BMJ og Netdoktors egen side: Fibromyalgi.

Sidst opdateret: 11.04.2018

Annonce