Annonce

Hormonbehandling øger risiko for brystkræft

Et nyt studie bekræfter nu allerede kendt viden om, at hormonbehandling af kvinder i overgangsalderen øger risikoen for udvikling af brystkræft.

Et nyt omfattende studie publiceret i tidsskriftet The Lancet bekræfter tidligere undersøgelser og fastslår, at hormonbehandling efter overgangsalderen højner risikoen for brystkræft. Studiet ændrer dog ikke på de nuværende anbefalinger for brug af hormonbehandling, oplyser Sundhedsstyrelsen.

Risiko afhænger af behandlingsform

Studiet er baseret på en række øvrige studier af hormonbehandling i overgangsalderen, hvor man har fulgt de undersøgte kvinder i en længere periode. I studierne indgår data fra over 100.000 kvinder, som har udviklet brystkræft. Heraf havde 51 procent fået hormonbehandling i forbindelse med overgangsalderen.

Alle hormontyper, med undtagelse af østrogen til behandling i skeden, bliver i studiet forbundet med den øgede risiko for at udvikle brystkræft. Studiet viser dog, at risikoen er større hos de kvinder, der er blevet behandlet med en kombination af flere hormonmidler. Hos kvinder, der har fået hormonbehandling med østrogen i kombination med progestagener, er risikoen for at udvikle brystkræft således større sammenlignet med kvinder, der har fået behandling alene med det rene, kvindelige kønshormon østrogen.

Studiet peger slutteligt på, at den øgede risiko for brystkræft kan kobles sammen med, hvor længe hormonbehandlingen varer. Des længere behandling, des større risiko. Kvinder, der har fået hormoner i mindre end et år, er dermed kun i en begrænset risiko for at udvikle brystkræft.

Læs også: Selvundersøgelse af brysterne

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Sundhedsstyrelsen, Lægemiddelstyrelsen og Netdoktors egen side: Brystkræft

Sidst opdateret: 04.09.2019

Annonce