Ved du, hvilken hormonprævention der passer til dig? Læs med her og få et overblik over de forskellige typer af hormonprævention, du kan vælge imellem.
Der findes mange forskellige slags prævention, og en af de typer, der hyppigt anvendes, er hormonprævention. Hormonprævention indeholder kemiske varianter af de kvindelige kønshormoner østrogen og progesteron. Østrogen erstattes af det kemiske østrogen, som enten er ‘ethinylestradiol’ eller ‘naturligt’ østrogen. Mens progesteron erstattes af det kemiske gestagen. Der findes syv forskellige former, der hver indeholder forskellige mængder af hormonerne. Nogle indeholder begge, andre kun et enkelt.
Når man tager hormonprævention, erstattes ens naturlige produktion af hormonerne med de kemiske. Derfor sætter kroppen sin egen produktion af hormonet på pause, og i stedet får man hormonet udefra gennem piller, plastre og lignende. Hormonerne påvirker livmoderslimhinden, så den ikke kan vokse og blive klar til at modtage et befrugtet æg. På den måde stoppes ægløsningen, og man undgår graviditet.
De forskellige typer af hormonprævention kan opdeles i to overordnede grupper: Kombinationsmidler, der indeholder to kønshormoner, og midler med kun et enkelt.
Se også: Naturlige østrogener kontra østrogen kemisk fremstillet i laboratoriet
Der findes tre kombinationsmidler, der både indeholder østrogen og gestagen (progesteron): P-plaster, P-piller og P-ring. De tre præparater har mange af de samme fordele og ulemper.
Læs mere om P-piller, P-ring, P-plaster
Fordele
Ulemper
Se også: Prævention med hormoner
De midler, der kun indeholder ét kønshormon, gestagen, er mini piller, p-stav, p-sprøjte og hormonspiral. Ved minipiller, p-stav og hormonspiral stopper en ud af fem med at bløde. Dette kan for nogle være rart, mens andre synes det er ubehageligt.
Læs mere om: Minipiller P-stav, P-sprøjte, Spiral
Fordele
Ulemper
Se også: Præventionsformer
Hvis du gerne vil undgå hormon i din prævention, findes der alternativer, herunder kobberspiral, kondom og pessar.
Kondom og pessar skaber en barriere mellem sædceller og æg, der forhindrer sædcellerne i at trænge op i livmoderen. Mens kobberet i kobberspiralen er giftigt for sædcellerne, så deres evne til at bevæge sig påvirkes. Det gør at de ikke kan nå op til ægget og befrugte det.
Se også: Prævention
Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev
Kilder: P-piller, P-ring, P-plaster, Minipiller, P-stav, P-sprøjte til kvinder, Spiral, Prævention med hormoner
Sidst opdateret: 08.03.2022