Mange unge undlader at blive testet for kønssygdomme, selvom de er seksuelt aktive. Samtidig er viden om, hvordan sygdommene spreder sig, ret beskeden blandt de unge. Det viser en rapport fra AIDS-Fondet.
Alt for få unge lader sig teste for kønssygdomme, lyder det fra AIDS-Fondet. I en rapport, som organisationen selv står bag, bliver det nemlig oplyst, at hver fjerde unge seksuelt aktive mellem 15-29 aldrig er blevet testet for en kønssygdom. Det er på trods af, at sygdomme som klamydia og gonoré har kronede dage i disse år.
I rapporten er unge heteroseksuelles og LGBT+-personers testadfærd og viden om kønssygdomme blevet gransket. Rapporten er udfærdiget på baggrund af en spørgeskemaundersøgelse med 2200 respondenter samt ti interviews.
Læs også: 4 spørgsmål om klamydia
Særligt slemt står det til med testadfærden blandt unge heteroseksuelle samt unge lesbiske kvinder. Her var henholdsvis 40 og 58 procent aldrig blevet testet. Blandt de bi- og homoseksuelle mænd er det langt mere udbredt at lade sig teste.
Ifølge respondenterne kan der være flere grunde til ikke at blive testet. En stor del svarer for eksempel, at de ikke føler sig udsat for en kønssygdom, mens andre blot ikke er klar over, hvornår det er hensigtsmæssigt at lade sig teste.
Læs også: Ny hjemmeside skal hjælpe læger og LGBT+-personer
Noget af det, der var fokus på i rapporten, var unges viden om seksuelt overførte sygdomme. Og den viden halter altså bagefter.
Og det er problematisk, ifølge AIDS-Fondet, at unge mangler så basal viden om kønssygdomme. Det kan nemlig betyde, at de utilsigtet kommer til at give smitten videre til en eller flere partnere, fordi de ikke ved, at de kan være smittede.
Læs også: Hvad er kønssygdomme?
Mange kønssygdomme giver symptomer såsom kløen og svien i underlivet eller smerter ved vandladning. Det er dog ikke alle, der mærker symptomerne. Derfor er det som hovedregel en god idé at blive testet, hvis du har dyrket ubeskyttet sex. Hvor ofte du bør blive testet afhænger lidt af din seksuelle adfærd, for eksempel om du har flere skiftende partnere.
Du kan blive testet for kønssygdomme enten ved din egen læge eller ved klinikker drevet af enten organisationer eller hospitaler. Hvis du tester positiv, er det vigtigt, at du giver dine tidligere sexpartnere besked, så de også kan lade sig teste og på den måde standse spredningen.
Læs om, hvordan og hvornår du kontakter tidligere partnere her.
Du kan se en oversigt over klinikker, hvor du kan blive testet for kønssygdomme her og her
Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev
Kilder AIDS-Fondet, rapporten Unge heteroseksuelle og LGBT+-personers testadfærd og Netdoktors egen artikel om kønssygdomme
Sidst opdateret: 29.03.2021