Hvert år rammes 4.500 danske kvinder af brystkræft, men nu er der godt nyt på vej. For fremtiden kan 75 procent af patienterne nemlig se frem til et kortere behandlingsforløb.
Fremover behøver brystkræftpatienter nemlig kun 15 strålebehandlinger, hvor hele 25 behandlinger hidtil har været nødvendigt. Det er konklusionen på et nyt studie fra Aarhus Universitetshospital, som stråleudvalget i Dansk Brystcancergruppe står bag.
Læs også: Brystkræft - 10 vigtige spørgsmål
- Graden af bivirkninger er ikke påvirket af, om kvinden har fået 15 eller 25 behandlinger, og det betyder, at vi kan korte det samlede behandlingsforløb ned fra fem til tre uger, siger Birgitte Offersen, der er overlæge på Aarhus Universitetshospital.
Studiet er foretaget blandt tusindvis af danske kvinder, og lørdag den 30. april fremlægges resultaterne på en større konference for kræftlæger.
Selve årsagen til brystkræft er ukendt. Man ved, at ioniserende stråling (for eksempel røntgenstråler) kan forårsage brystkræft, men det er i dag ikke en betydende faktor for udvikling og den stigende hyppighed af brystkræft. Den stigende forekomst af brystkræft i Danmark skyldes først og fremmest ændringer i kvinders fødselsmønster, det stigende alkoholforbrug og den øgede forekomst af fedme og mangel på motion. Man har nemlig god viden om en række såkaldte risikofaktorer, der hver især øger risikoen for at udvikle brystkræft.
Brystkræft: 12 risikofaktorer til brystkræft
FÅ FLERE VIGTIGE NYHEDER OM SUNDHED HER!
Kilde: DR.dk
Sidst opdateret: 28.04.2016