Annonce

Ny guide skal give uhelbredeligt syge hurtig lindrende hjælp

Alt for få mennesker med uhelbredelig sygdom får den lindrende behandling, de egentlig har behov for. Det skal en ny guide fra Region Hovedstaden nu forsøge at gøre op med.

For mennesker, der er uhelbredeligt syge, kan visheden om det forestående endeligt vække følelser som angst og sorg. Samtidig kan den sidste tid for mange være præget af smerter og ubehag.

Derfor har man som uhelbredeligt syg mulighed for at få omsorgsfuld og smertelindrende pleje. Det kaldes for palliativ behandling. Men lige nu er der mange, som egentlig har brug for behandlingen, der ikke kan få den. Det skyldes blandt andet, at der er for få pladser på de palliative afdelinger, og at folk har brug for hjælp tidligere, end de kan få den.

Derfor lancerer Region Hovedstaden nu en landsdækkende guide. Den skal give patienter, pårørende og sundhedspersonale et overblik over de muligheder, der er for lindrende behandling og hjælpe med at finde frem til den rette pleje tidligere i forløbet, så flere menneskers sidste tid med uhelbredelig sygdom bliver bedre.

Læs også: Bliv klogere på reaktioner ved livstruende sygdom

Palliativ behandling er mere end medicin

Den lindrende behandling tilbydes til mennesker med mange forskellige sygdomme. Det kan for eksempel være kræft, KOL, hjertesvigt eller nyresvigt. Det tilbydes også til folk, som står på venteliste til en organtransplantation.

Der kan altså være mange forskellige behov, der skal inkorporeres i behandlingen. Derfor består palliativ behandling ikke kun af smertelindrende medicin. Det kan også involvere fysioterapi, samtaler der kan give ro og afklaring, kost og ernæring, hjælpemidler der letter hverdagen, og aktiviteter der øger livskvaliteten.

Læs også: Partneren reagerer også ved livstruende sygdom

Behov for mere palliation

Guiden kommer efter at regionernes palliative indsats fik stor kritik fra statsrevisorerne i sommer. Kritikken gik på, at kapaciteten for behandling er for lille, og at opsporingen af personer, der har brug for behandling, er for ringe.

Ligeledes viste en undersøgelse, der kom frem i starten af året, at det går for langsomt, når uhelbredeligt syge personer gerne vil i kontakt med de palliative enheder. Kun 73 procent opnåede kontakt til en palliativ enhed inden for tidsfristen på 10 dage efter, at de havde fået en henvisning. Den nationalt fastsatte standard er, at 90 procent skal have kontakt til en palliativ enhed senest 10 dage efter henvisningen.

Det betyder, at mange når at blive for syge eller dør, mens de står på venteliste til palliativ behandling.

Den nye guide, der skal hjælpe uhelbredeligt syge personer til bedre palliativ behandling, ligger nu på Region Hovedstadens hjemmeside som en del af Patientguiden, der er en digital vejledning til sygdomsforløb og kontakt med sundhedsvæsenet. Guiden er tiltænkt patienter, pårørende og sundhedspersonale i hele landet.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Region Hovedstaden og Dagens Medicin

Sidst opdateret: 16.12.2020

Annonce