Annonce

Ny urintest afslører tegn på prostatakræft

Danske forskere har udviklet en test, der kan afsløre tegn på prostatakræft ved hjælp af en urinprøve. Det kan måske spare nogle for en unødvendig vævsprøve af prostata.

Den endelige diagnose af prostatakræft bliver i dag stillet ved hjælp af en vævsprøve fra prostata. En sådan biopsi udtages gennem endetarmen og kan indebære ubehag og risiko for infektion.

Forud for en biopsi vil man have fået foretaget en blodprøve, som viser niveauet af enzymet PSA (Prostata Specifikt Antigen). Hvis niveauet er højt, bliver man sendt videre til biopsi. Det kan dog ske, at en blodprøve viser højt PSA-niveau, uden at der er tale om prostatakræft.

Læs også: Hvad er prostatakræft?

Forskere fra Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet har nu udviklet en test, som kan vise, om der er såkaldt mikroRNA i urinen. MikroRNA kan nemlig være tegn på, at der er kræftceller til stede. Det betyder, at testen måske kan hjælpe med at forhindre unødvendige prostatabiopsier.

Nogle typer af prostatakræft er aggressive og andre er mere fredelige, og det er vigtigt i forhold til behandlingen at finde ud af, hvilken type der er tale om. Det er forskernes forhåbning, at testen i fremtiden, med mere udvikling, kan hjælpe med denne skelnen mellem typerne.

Testen er udviklet i samarbejde med firmaet Exiqon, som laver udstyr til forskning indenfor RNA.

Sådan tester man for prostatakræft

Besøg hos egen læge: Man har mærket symptomer på prostatakræft, og opsøger egen læge og fortæller om symptomerne. Her er det vigtigt at fortælle, hvis der har været tilfælde af prostatakræft i familien.

Objektiv undersøgelse: Lægen mærker på prostata gennem endetarmen og føler efter hårde knuder. Undersøgelsen er dog ikke sikker, da kræftknuder kan være så små, at de ikke kan mærkes. Desuden kan hårde knuder også være tegn på godartede tilstande som forkalkninger i prostata.

Blodprøve: Ved hjælp af en blodprøve måler man blodets indhold af PSA. Forhøjet PSA-niveau kan dog også skyldes andre ting, blandt andet urinvejsinfektioner.

Vævsprøve: Den endelige diagnose kan kun stilles ved at undersøge væv fra prostata under et mikroskop. Udtagelse af en vævsprøve foregår gennem endetarmen, og i forbindelse med undersøgelsen skal man have en forebyggende behandling med antibiotika for at sænke risikoen for infektion.

Læs hele artiklen om Undersøgelse for prostatakræft

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Forskning.no og Netdoktors artikler om Prostatakræft og Undersøgelse for prostatakræft.

Sidst opdateret: 18.04.2017

Annonce