Annonce

Nyopdagede gener kan måske forklare migræne


Danske og internationale forskere har i et stort studie undersøgt generne hos knapt 60.000 migræneramte og sammenlignet dem med generne hos raske personer. 28 nye gener, som muligvis er ansvarlige for migræne, er nu fundet.

Læs mere om migræne her

Det er endnu usikkert, præcis hvorfor migræne opstår, men forskerne er med dette studie kommet lidt tættere på at finde årsagen. De 28 gener koder blandt andet for de såkaldte glatte muskelceller. Cellerne findes blandt andet rundt om blodkarrene og regulerer deres sammentrækning og dermed hvor meget blod, der kan passere igennem karrene.

Hvad ved du om hovedpine og migræne? Test dig selv her

Forskere fra Dansk Hovedpine Center har bidraget til forskningen, og Ph.D. og seniorforsker Thomas Folkmann Hansen fra centeret forklarer betydningen af resultaterne:

Studiet viser, at en stor del af risikoen for udvikling af migræne sidder i gener, som er udtrykt særligt i blodkar og ikke mindst i de glatte muskelceller, der omkredser bl.a. blodkarrene. Dette fund understøtter derfor, at der er en ubalance i samspillet mellem blodkar og nerver.

Han fortæller desuden, at ikke alle de fundne gener har med blodkarrene at gøre, og at migræne formentligt har flere årsager.

FÅ FLERE NYHEDER OM SUNDHED HER!


Kilde: Rigshospitalet.dk og Nature.com

Sidst opdateret: 30.06.2016

Annonce