Annonce

P-piller øger unge kvinders risiko for astma

Unge kvinder, der starter på p-piller, har næsten dobbelt så høj risiko for at få astma inden for tre år sammenlignet med unge kvinder, der ikke benytter præventionsmidlet, viser et nyt dansk studie.

Rigtig mange unge kvinder opstarter i teenageårene behandling med p-piller for at undgå uønsket graviditet. Nu viser et nyt dansk studie, at kvinder, som i teenageårene påbegynder behandling med p-piller, har forøget risiko for at få stillet en diagnose med astma inden for de første tre år efter de er startet på p-piller .

Forskningen er offentliggjort i Journal of Allergy and Clinical Immunology In Practice.

Læs også: Hvad er astma?

Østrogen påvirker luftvejene hos kvinder

Efterhånden tyder flere og flere studier på, at østrogen kan påvirke luftvejene hos kvinder, og at ændringer i hormonbalancen i puberteten, under graviditet, i overgangsalderen eller ved brug af p-piller kan skubbe balancen, så der kan være en øget risiko for at udvikle astma.

Læs også: Prævention med hormoner

Undersøgt udvikling af astma

I studiet har forskerne fulgt over 30.000 piger og kvinder uden astma i alderen 10 til 40 år, som for første gang i livet opstartede brug af p-piller. Kvinderne blev fulgt i tre år.

Andelen af kvinder, der udviklede astma i undersøgelsesperioden, sammenlignede forskerne med udviklingen af astma blandt kvinder i samme alder, der ikke opstartede brug af p-piller.

Læs også: Astma hos unge

Forøget risiko for astma hos kvinder under 18

Undersøgelsen kom frem til, at der blandt kvinder, der tager p-piller, er en næsten dobbelt så høj forekomst af nydiagnosticeret astma. Sammenhængen mellem brugen af p-piller og risikoen for at udvikle astma var stærkest for kvinder under 18 år, mens forskerne ikke fandt nogen statistisk sammenhæng blandt kvinder over 18 år.

Se en oversigt over Netdoktors nyhedsbreve og tilmeld dig her


Kilde: Dagens Medicin

Sidst opdateret: 01.06.2023

Annonce