Annonce

Pas på soja-produkter ved brystkræft

Soja indeholder såkaldt planteøstrogen, som ligner kroppens eget østrogen. Østrogen kan få brystkræftceller til at vokse, og selvom det endnu ikke er fastslået, om planteøstrogener har samme effekt, råder Kræftens Bekæmpelse til, at man mindsker indtaget af soja-produkter.

Der findes forskellige typer af såkaldte planteøstrogener, som alle ligner kroppens eget kvindelige kønshormon østrogen. Nogle typer af brystkræft er følsomme over for østrogen, som i så fald kan få kræftcellerne til at vokse. Derfor råder Kræftens Bekæmpelse kvinder, som har eller har haft brystkræft, til at undgå produkter, som indeholder høje niveauer af planteøstrogener.

Forskningen er ikke entydig

Der har været forsket i effekten af planteøstrogener, men forskningen har på nuværende tidspunkt ikke kunnet give et entydigt svar på hvorvidt planteøstrogenerne er skadelige. Rådet fra Kræftens Bekæmpelse bygger derfor på et sikkerhedsprincip, indtil man ved mere.

Læs også: Nyt studie: Sådan spreder brystkræft sig

Det bør du undgå

Sojaprodukter: Anbefalingen går på at undgå sojaprodukter som tofu og sojamælk, der indeholder høje koncentrationer af planteøstrogenet isoflavonoider. Indholdet i sojasovs er dog så lavt, at man ikke behøver at bekymre sig om det.

Kosttilskud ved overgangsalder: Kosttilskud, der skal mindske gener ved overgangsalder, indeholder planteøstrogener fra blandt andet rødkløver. Også her er niveauet højt og rådet er derfor at undgå sådanne kosttilskud, hvis man har eller har haft brystkræft.

Få flere nyheder i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Kræftens Bekæmpelse og Netdoktors artikel om Brystkræft

Sidst opdateret: 09.07.2018

Annonce