I denne måned sætter Kræftens Bekæmpelse ekstra fokus på brystkræft med kampagnen “Støt brysterne”. I den forbindelse giver Netdoktor dig her et overblik over de seneste tal og fakta om kræftformen.
Oktober er den internationale brystkræft måned, hvilket betyder at kræft-organisationer verden over sætter særligt fokus på sygdommen. I Danmark er det organisationen Kræftens Bekæmpelse, der med "Støt brysterne" står i spidsen for kampen mod brystkræft.
Men hvordan ser det egentlig ud med brystkræft i Danmark? Det kan du få svar på her.
Brystkræft er den hyppigste kræftform blandt kvinder, og i Danmark bliver 1 ud af 9 kvinder ramt af sygdommen i løbet af deres liv. Ifølge Sundhedsdatastyrelsen var der 4.872 nye tilfælde af brystkræft i 2017. Men selvom der er tale om rigtig mange kvinder, overlever flere sygdommen, ligesom flere også lever længere med diagnosen end tidligere. De seneste 20 år har risikoen for at dø af brystkræft været dalende, viser tal fra Kræftens Bekæmpelse. Det ses blandt andet ud fra 5-års overlevelsen, der siden 2005 er steget fra 81 procent til 87 procent. 10-års overlevelsen er ligeledes også steget fra 71 procent til 77 procent.
Læs også: Fakta om brystkræft
De fleste forbinder ofte brystkræft med en sygdom, der rammer kvinder. Men faktisk kan mænd også få sygdommen. I gennemsnit er der 39 mænd i Danmark, der årligt får konstateret brystkræft, og ifølge Kræftens Bekæmpelse lever 331 danske mænd med diagnosen.
I Danmark kan den brystkræftramte som en start blive behandlet medicinsk med kemoterapi og antihormonbehandling, men den primære behandlingsform der tilbydes er operation. Kemoterapi og antihormonbehandling bruges til at mindske kræftknuden med det formål at gøre selve operationen mindre omfattende.
Da der hos 90 procent af de behandlede er en risiko for tilbagefald, tilbydes patienten som oftest en medicinsk efterbehandling for at mindske risikoen for, at kræften kommer tilbage. Alderen på patienten afgør, hvilken form for efterbehandling der skal til. Patienten kan behandles med kemoterapi, antihormonbehandling, behandling med antistoffet trastuzumab og knoglestyrkende behandling med zolendrolsyre.
Læs også: Mistanke om brystkræft
Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev
Kilder: Kræftens Bekæmpelse, Kræftens Bekæmpelse - Støt Brysterne og Netdoktors artikel om brystkræft
Sidst opdateret: 17.10.2019