Annonce

Tvivl om effekt af ny præventions-app

En ny app skal fungere som et muligt præventionsmiddel mod uønsket graviditet, men der er usikkerhed om, hvor godt den beskytter.

De fleste kvinder er bekendte med p-piller, spiraler, pessarer eller lignende præventionsmidler. Nu er der kommet en ny app til mobilen, der hedder Natural Cykles, som skal kunne fungere som et slags interaktivt præventionsmiddel.

App’en er blandt andet taget i brug i Sverige, men der er usikkerhed forbundet med, hvor godt præventionsformen beskytter mod uønsket graviditet.

Læs mere: Præventionsformer

Temperaturmålinger skal bestemme cyklus

Kvinder, der bruger app’en, skal måle deres temperatur hver morgen. App’en bruger temperaturmålingerne til at bestemme, hvornår kvinden har ægløsning og derved, hvornår hun kan blive gravide. Dog kan temperaturmålingerne være utilregnelige.

Mange faktorer kan påvirke målingerne

Når kvinderne skal tage deres temperatur, skal det nemlig være under standardiserede forhold for at få en præcis måling, da cyklusen ellers kan være uforudsigelig.

Hormonsystemet er afhængigt af, hvad der foregår i hjernen og bliver påvirket af ydre omstændigheder.

“Det vil sige, at man skal sove i samme temperatur, samme antal timer med det samme lys og i det samme humør, og man må ikke have tabt sig eller taget på. Det er her, at usikkerheden for alvor rammer", fortæller Charlotte Wilken-Jensen, der er speciallæge i gynækologi, til Politiken.

Wilken-Jensen udtaler, at app’en kan være fin i en situation, hvor graviditet ikke er planlagt, men hvor det ikke gør noget, hvis det alligevel sker.

Læs også: Sådan viser din temperatur, om du har ægløsning

Sikkerhed på 93 procent

Når man bruger p-piller er sikkerheden mod uønsket graviditet angivet til 99 procent. Til sammenligning mener folkene bag app'en, at denne har en sikkerhed på 93 procent.

Natural Cykles app’en blev sidste år godkendt som præventionsmiddel af en EU-tilsynsmyndighed. I Sverige er 37 kvinder blevet gravide, mens de har benyttet sig af app’en som præventionform.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Politiken, Jyllandsposten og Sexlinien.

Sidst opdateret: 18.01.2018

Annonce