Annonce

Modic-forandringer

Hvad er Modic-forandringer?

Modic eller modiske forandringer er en inflammationstilstand i to eller flere af rygsøjlens hvirvler og kan sammenhæng med lændesmerter. Man mener, at der er tale om bakteriel infektion i ryghvirvlerne. Modic eller modiske forandringer har fået navnet efter en forsker, der hed Modic.

Hvorfor får man Modic-forandringer?

Man kan få Modic-forandringer efter, eller i forbindelse med, en diskusprolaps. Det er også muligt at udvikle Modic-forandringer på andre måder, men hvorfor de opstår, ved man endnu ikke.

Gør det ondt at have Modic-forandringer?

Patienter med Modic forandringer kan have rigtig ondt, men det er ikke sikkert, at smerterne kommer netop derfra. Smerterne kan variere henover døgnet, men forsvinder ikke og er også tilstede om natten. Smerterne bliver ikke forbedret over tid, og der er endnu ikke påvist en behandling af rygsmerterne.

Hvordan behandler man Modic-forandringer?

Modic-forandringer kan kun ses på MR-scanninger.

Indtil videre er der ikke fastslået, hvordan Modic-forandringer skal behandles, men patienter med mistanke om tilstanden kan henvises til reumatologiske afdelinger. Et forskningsprojekt har vist, at en lille del kan have fordel af langvarig antibiotisk behandling, men det er langt fra alle.

LÆS MERE OM:

Sidst opdateret: 21.08.2019

Annonce