Annonce

Hvis du er blevet syg eller er kommet til skade

Hvordan virker sundhedskortet (sygesikringsbeviset)?

Alle danskere, som står i Folkeregisteret, har ret til at søge lægehjælp, når de er syge eller mistænker, at de er syge. Det gule sundhedskort (sygesikringsbeviset) er et bevis for retten, og kortet giver også ret til hjælp til tilskud, tandlægebehandling og fysioterapi.

Først egen læge

Er du blevet dårligt tilpas eller mistænker, at du er syg, kan du med sundhedskortet i hånden gå til lægen, ringe til lægen i åbningstiden eller få konsultation via nettet. Er du i gruppe 2, kan du også gå direkte til speciallæge, hvis du altså er syg, eller tror, du er syg.

Det er den praktiserende læge, der vurderer, om der kan stilles diagnose umiddelbart, om der er grund at foretage yderligere undersøgelser, eller om du eventuelt skal indlægges eller henvises til et ”pakkeforløb.”

Pakkeforløb er tiltag på kræftområdet og hjerteområdet, som blev indført i 2008 og 2009, fordi antallet af danskere, der dør af disse to sygdomsarter, er stigende.

Et pakkeforløb skal sikre, at alle danskere, hvor deres læge mener, at der er en ”begrundet mistanke” om, at de har kræft eller en hjertesygdom, får et intensivt, velplanlagt og grundigt behandlingsforløb.

Se mere på Sundhedsstyrelsens hjemmeside , og medbring eventuelt oplysningerne til din læge, hvis du er i tvivl om du får rigtig behandling.

Vagtlægen

Bliver du syg om aftenen, natten eller i weekenden, skal du ringe til vagtlægen i dit område. Nummeret til vagtlægen står i lokalbogen, på sundhed.dk eller din regions hjemmeside.

Alarmopkald - 112

Er der tale om en livstruende eller meget akut situation (et anfald, overfald eller en ulykke), ringer man til 112.

Skadestuen

Er du akut syg eller kommet til skade, og kan du selv sørge for transport, kan du henvende dig direkte på ét af landets åbne skadestuer. Nogle steder kræver man henvisning fra lægen eller vagtlægen først. Find din nærmeste skadestue her .

Du kan se en oversigt over de rettigheder, som sundhedskortet giver dig, her .

Du kan få mere information om sundhedskortet på Sundhed.dk og på SOS Internationals hjemmeside .

Sundhedsstyrelsens hjemmeside kan du se mere om, hvilke planlagte behandlingsforløb lægen kan henvise til, og hvad du har ret til i den forbindelse.

Annonce (læs videre nedenfor)

Skal jeg betale?

Din ret til at vælge læge og prisen for at gå til læge i dagtimerne afhænger af, hvilken sygesikringsgruppe du har valgt. Det står på sundhedskortet, om det er gruppe 1 (det mest almindelige) eller 2.

Gruppe 1

Har du valgt gruppe 1, har du en fast praktiserende læge, hvis navn står på sundhedskortet. Det koster ikke noget at gå til lægen, og du kan typisk ringe mellem klokken 8 og 9 om morgen.

Det er den praktiserende læge, der afgør, om du har behov for undersøgelse eller behandling hos en speciallæge. I så fald får du en henvisning til speciallægen, hvor du heller ikke skal betale noget. Øjen- og ørelæger kan du selv kontakte udenom den praktiserende læge.

Du skal betale for at gå til fysioterapeut, fodterapeut og psykolog. Men der er tilskud til behandlingen fra det offentlige, hvis man kommer med en henvisning fra egen læge. Du kan gå direkte til tandlæge og kiropraktor, men her skal du også selv betale, medmindre du få et særligt tilskud fra regionen.

Gruppe 2

Har du valgt gruppe 2, er du ikke afhængig af den praktiserende læge, men du skal betale for konsultationerne. Du kan altså mod betaling gå direkte til den læge, du ønsker.

Der er altså mulighed for frit at søge til enhver alment praktiserende læge samt speciallæger, tandlæger og kiropraktorer.

Nogle undtagelser er igen: Fysioterapeut, fodterapi og psykologhjælp. Her skal man, selvom man er i gruppe 2, have en henvisning fra en praktiserende læge (efter eget valg).

Prisen for at gå til læge, speciallæge, tandlæge og fysioterapeut sættes af lægen/tandlægen selv. Men der er tilskud svarende til, hvad det koster at få en tilsvarende behandling i gruppe 1.

Prisen for at få behandling hos fodterapeuter, kiropraktorer og psykologer er fast efter aftale med den region, du bor i.

Gruppeskift

Vil du skifte gruppe, skal du kontakte kommunen og få det ændret. Det tager 14 dage, før gruppeskiftet får effekt. Vil man skifte gruppe for anden gang, skal du vente et år.

Alle der flytter, ændrer navn eller skifter læge, får automatisk et nyt sundhedskort. Det koster et gebyr at få et nyt sundhedskort, medmindre det skyldes, at man er nygift.

Kan jeg få privat behandling?

Det er enhver frit for at kontakte privathospitaler og privatklinikker for dér at betale for sin egen behandling hos autoriserede speciallæger.

Rigtig mange danskere har via deres job en sundhedsordning eller en anden form for sundhedsforsikring. Det kan åbne op for nye muligheder i tilfælde af sygdom. Spørg din arbejdsgiver, og find forsikringsselskabet her .

Sidst opdateret: 06.04.2010

Annonce