Kost
Oplever du migræneanfald efter at have nydt eksempelvis et glas rødvin, et stykke ost eller en bid chokolade, så kan det være, at du skal kigge på din kost for at mindske dine migræneanfald.
Der er ikke entydigt videnskabeligt belæg for, at særlige fødevarer kan fremkalde migræne, men nogle migrænepatienter oplever, at deres anfald bliver udløst, når de spiser eller drikker visse typer fødevarer. Det er specielt fødevarer, som indeholder stofferne tyramin, octopamin og phenylethylamin.
Det er forskelligt, hvor stofferne kommer fra. Nogle dannes, når bakterier nedbryder forskellige proteiner i maden (fx tyramin og phenylethylamin) og andre findes i maden (fx octopamin, der findes i citrusfrugter). Tyramin findes især i fermenterede produkter, som eksempelvis ost, yoghurt, mange typer af fisk og i alkoholiske drikke. Phenylethylamin findes blandt andet i chokolade, rødvin og i det kunstige sødemiddel Aspartam.
Du kan se en uddybende oversigt over fødevarer, der er beskrevet som migrænefremkaldende hos patientforeningen Migræne Danmark.
Det er vigtigt, at du undersøger, hvorvidt en bestemt fødevare eller drik fremkalder migræneanfald hos dig. Det kan du undersøge ved for eksempel at prøve det 2-3 gange for at se, om det udløser migræne, inden du ekskluderer noget fra din kost.
Hormonel påvirkning
Har du flere eller voldsommere migræneanfald lige op til din menstruation, så er du langt fra alene. Den hormonelle påvirkning op til menstruationen er nemlig en af de hyppigst rapporterede migræne-udløsende faktorer for kvinder i den fødedygtige alder.
Et menstruationsrelateret migræneanfald kommer typisk 1-2 dage før menstruationen, hvor niveauet af østrogen og oxytocin er på det laveste niveau i cyklussen. Det er dette fald i hormoner, man mener udløser migræneanfaldet.
Det er ikke sikkert vist, at hormonel prævention kan mindske migræneanfald, men hos de som bruger p-piller i forvejen, kan der undlades at holde p-pillepause gennemflere cyklusser, for eksempel ved at tage p-piller kontinuerligt i 9 uger efterfulgt af en 7 dages pillefri periode. Der findes desuden nogle forebyggende midler, som kan tages i forbindelse med at menstruationen begynder. Det kan lægen rådgive dig om.
De fleste kvinder vil opleve færre migræneanfald under en graviditet, ligesom mange også oplever, at migræneanfaldene bliver mildere med årene. For nogle kvinder forsvinder migræneanfaldene omkring overgangsalderen, mens andre vil opleve, at der omkring overgangsalderen sker en forværring af migræneanfaldene, men at de efterfølgende bedres.
Dårlig søvn
Et migræneanfald kan for nogle mennesker også udløses af for lidt søvn eller et ændret søvnmønster. Det kan for eksempel være i forbindelse med en rejse eller en presset uge på arbejdet.
Hvis du har en fornemmelse af, at dine migræneanfald udløses af et dårligt søvnmønster, så kan du prøve at kigge på, hvordan du genopretter de gode søvnvaner. Det kan være godt at have så stabilt et søvnmønster som muligt. Det vil sige, at det er en god idé at sove det samme antal timer hver nat, gå i seng på samme tidspunkt hver aften og stå op samme tid hver morgen.
Stress
Hvis du oplever, at du får hyppigere migræneanfald, end du er vant til, så kan det måske være en anledning til at se på, om du er stresset.
Stress er ikke en decideret årsag til migræne, men mange mennesker oplever, at stress kan trigge migræneanfald. Det er omdiskuteret præcist, hvor koblingen mellem stress og migræne ligger, og der findes ikke ret mange undersøgelser på området. Det er ofte langvarig stress eller skiftet fra højt stressniveau til lavt (fx en eksamensperiode), der kan trigge migræneanfaldene.
Du kan læse om andre symptomer på stress her.
Kilder: Netdoktors egen artikel om migræne, Hovedpineforeningen, Hovedpineforeningen, Migræne Danmark, Rigshospitalet