Annonce

Forkølelse eller influenza: Bør mit barn blive hjemme?

Nogle gange er det svært at vurdere, om ens barn bare er en smule forkølet, eller det er starten på en omgang influenza. Nogle af symptomerne er nemlig de samme.

Dit barn har sovet dårligt om natten, er pjevset, næsen og øjne løber, og kinderne er en smule røde. Du kigger undersøgende på det lille ansigt, men er stadig i tvivl: Er det mon bare en smule forkølelse, eller er der influenza under opsejling? Bliv her klogere på, hvordan du kan skelne mellem forkølelse og influenza, i hvilke tilfælde du bør holde dit barn derhjemme, og hvad du selv kan gøre for at hjælpe dit syge barn.

Hvad er forskellen på forkølelse og influenza?

Nogle af symptomerne på forkølelse og en mild influenza er de samme – især hos små børn. For eksempel kan hovedpine, hoste, træthed, utilpashed og let feber være tegn på begge dele. Influenza- og forkølelsesvirus tilhører imidlertid to forskellige familier af virus, og influenza angriber som regel kroppen hårdere.

Er barnet forkølet, vil det typisk have:

  • tilstoppet/ løbende næse og nyse
  • røde, løbende øjne
  • trykken for ørene og over bihulerne
  • eventuelt let feber, hovedpine og føle sig lidt syg.

Har barnet influenza, vil det som regel have:

  • høj feber
  • ondt i muskler og led og hovedpine
  • tør hoste
  • fryse og have kulderystelser
  • være meget utilpas og føle sig meget syg
  • eventuelt kvalme og kaste op.

Skal mit barn i institution eller ej?

Midt i morgenstressen er det imidlertid ikke altid let at afgøre, om dit barn er forkølet eller har influenza. Men faktisk er det heller ikke så afgørende, når det handler om, hvorvidt du bør tage en sygedag med dit barn eller ej. I stedet bør du stille dig selv følgende to spørgsmål:

  • Har mit barn feber? Et barn bør holdes hjemme, hvis det har feber, det vil sige, at det har 38° C, målt med et termometer i endetarmen. Kropstemperaturen er forskellig, alt efter hvor man måler, og derfor skal man regne med, at barnet har feber, hvis kropstemperaturen er omkring 37,5° C målt med et termometer til mund eller øre.

  • Er mit barns almentilstand påvirket? Et barn bør holdes hjemme, hvis dets almentilstand er påvirket. Det vil sige, hvis barnet har det skidt og ikke vil kunne barnet deltage i de aktiviteter, det plejer, uden at det kræver særlige hensyn, omsorg og pasning. Man kan altså ikke sende barnet i børnehave med besked om, at det ikke kan klare at komme med på udflugt og ikke må være ude på legepladsen, men hellere skal ligge stille og slappe af i puderummet.

Altså, hvis dit barn er forkølet, men ikke har feber og i øvrigt virker friskt, kan du sende det i institution med god samvittighed - også selvom næsen løber. Har dit barn influenza, vil det formentlig have feber og være skidt tilpas og skal derfor blive hjemme

Hvordan kan jeg hjælpe mit forkølede eller influenza-ramte barn?

Både forkølelse og influenza skyldes, at barnet er blevet smittet med et virus, og her hjælper antibiotika ikke. Derfor er der ikke andet at gøre end at prøve at afhjælpe de gener, dit barn har.

Tilstoppet næse

  • Hvis barnet er tilstoppet i næsen, kan det ødelægge nattesøvnen. Læg eksempelvis et par bøger under sengens hovedgærde, lad barnet sove højt med hovedet – det kan lette vejrtrækningen.

  • Hvis barnet er meget generet, kan man evt. prøve med en næsespray, der kan dæmpe hævelse af næseslimhinden og lette vejrtrækningen. Hvis barnet er under to år, skal man bruge en særlig næsespray, der er beregnet til helt små børn og babyer.

Et alternativ til næsesprayen er også at skylle barnets næse med saltvand, som man kan købe på sprayflaske eller lave selv ved at blande 2 teskefulde salt med 1/2 liter lunkent vand. Det lindrer de tørre slimhinder, renser næsen og dæmper også hævelsen en smule.

Hovedpine og feber

  • Hvis barnet er plaget af feber og eventuelt muskelsmerter, kan du give det smerte- og febernedsættende midler med paracetamol til børn (eks. Panodil Junior).

  • Hvis barnet har høj feber, så sørg for, at det ikke har det for varmt, og lad det være køligt i rummet.

  • Sørg for at barnet drikker meget, da det taber væske, når det har feber. Det er specielt vigtigt, hvis det også kaster på eller diarré, da barnet også mister væske på den måde. Jo mindre barnet er, desto mere sårbart er det over for væskemangel.

Hvornår skal jeg kontakte lægen?

Hverken forkølelse eller influenza er farligt for børn, men man skal selvfølgelig holde øje med, at de ikke bliver afløst af en anden sygdom. Faktisk ser man ofte, at luftvejssygdomme som bronkitis, lungebetændelse, halsbetændelse og bihulebetændelse følger i kølvandet på en forkølelse. Det skyldes, at slimhinden er svækket af virusinfektion, så bakterier og andre virustyper lettere kan invadere området, og at immunforsvaret samtidig er svækket på grund af forkølelsen.

I nogle tilfælde kan symptomerne på især influenza ligne symptomerne på mere alvorlige sygdomme, og derfor skal man altid kontakte lægen, hvis:

  • barnet virker slapt og uinteresseret eller er vanskeligt at få kontakt med
  • barnet virker sygt og ikke vil drikke
  • barnet trækker vejret hurtigt og anstrengt
  • barnet får udslæt og har stærkt nedsat almentilstand
  • barnet har udslæt, som ikke forsvinder, når glas trykkes mod huden
  • barnet har tegn på nakke-/rygstivhed
  • feberen ikke falder efter to-tre dage

Panodil® Junior (paracetamol), suspension 24 mg/ml og suppositorier 125 mg og 250 mg. Anvendelse: Mod svage smerter f.eks. hovedpine, tandpine og muskel- og ledsmerter. Virker febernedsættende. Dosering: Børn på 2 år og derover: 50 mg/kg/døgn fordelt på 3-4 doser. Minimum doseringsinterval: 6 timer. Maksimum behandlingstid uden lægens anvisning er 3 dage. Må ikke anvendes til børn under 2 år uden lægens anvisning. Højere doser end anbefalet giver ingen ekstra effekt og kan medføre skader, der ikke kan helbredes. Overdosis på 7,5 g paracetamol eller mere som enkeltdosis hos voksne eller 140 mg/kg kropsvægt som enkeltdosis hos børn kan forårsage leversvigt, encefalopati, koma og død. Forsigtighedsregler: Bør ikke anvendes uden lægens anvisning af personer med nedsat lever- eller nyrefunktion, hos personer med underskud af glutathion, ved svækket ernæringstilstand, hyppige hovedpineanfald, overfølsomhed overfor paracetamol eller hjælpestofferne samt ved samtidig behandling med anden paracetamolholdig medicin, warfarin, metoclopramid, domperidon, colestyramin, lægemidler med enzyminducerende effekt (f.eks. fenytoin, carbamazepin), probenecid og chloramphenicol. Panodil Junior Oral suspension (mikstur) desuden: Ved intolerance overfor visse sukkerarter (indeholder sorbitol E420 og maltitol E965). Den orale suspension (miksturen) indeholder konserveringsmidler (E215, E217, E219), som kan give allergiske reaktioner (kan optræde efter behandlingen). Graviditet: Kan anvendes, men bør anvendes i laveste effektive dosis i kortest mulig tid og med lavest mulig doseringsfrekvens. Bivirkninger: Almindelige: Rødmen af rektalslimhinden (suppositorier). Øvrige bivirkninger; se indlægssedler. Pakningsstr. og priser: Oral suspension 24 mg/ml (mikstur): 60 ml og 200 ml. Suppositorier 125 mg og 250 mg: 10 stk. Ingen vejledende mindstepris. Læs omhyggeligt vejledningen i indlægssedlen eller på pakken. Panodil® er et varemærke tilhørende GlaxoSmithKline-gruppen af firmaer.

Annonce