Annonce

Råd til dig, der lider af migræne

Migræne er den tredje største sygdom i Danmark og den mest udbredte hovedpinesygdom. 500.000 danskere lider af migræne.

alt-tekst

Migræne er en hovedpinesygdom, der ikke kun rammer som voldsom hovedpine, men i mange tilfælde også kan give følgesymptomer som kvalme og opkast.

Migræne rammer dobbelt så mange kvinder som mænd og fortrinsvis i den erhvervsaktive alder. Blandt kvinder bliver en ud af syv ramt årligt, mens tallet for mænd er en ud af 15. De, der lider af migræne, får det typisk første gang som unge voksne.

Dunkende fornemmelse i den ene side af hovedet

Bliver du ramt af kraftig hovedpine kan det være svært at skelne mellem migræne og spændingshovedpine. Ikke mindst fordi mange, der lider af spændingshovedpine, også lider af migræne. Men migrænen har nogle typiske kendetegn, du skal være opmærksom på. Migrænen sidder typisk i den ene side af hovedet som en dunkende eller pulserende smerte, og den kommer oftest som anfald, der kan vare fire til 72 timer.

Med migrænen kan følgesymptomer som kvalme, opkast og overfølsomhed over for lys og lyde opstå.

Migræne med og uden aura

Nogle gange kan migræne give syns-, føle- og taleforstyrrelser. Den type kaldes migræne med aura og rammer en tredjedel af alle med migræne. Aura viser sig som blinkende lys, sorte pletter for øjnene eller zikzak-linjer i synsfelterne.

Hvis du får aura, udvikler det sig for det meste i løbet af 5 til 20 minutter og varer under 60 minutter. Det bliver næsten umiddelbart efter fulgt af hovedpine.

Hvorfor får du migræne?

Der er ikke en konkret viden om, hvorfor migræne opstår. Til gengæld er der en række kendte triggere af migræne.

De kendte triggere inkluderer:

  • Stress
  • Træthed
  • Psykisk belastning
  • Hormonelle forandringer (f.eks. ved brug af p-piller, menstruationscyklus eller ved graviditet*)
  • Særlige fødevarer og nydelsesmidler (f.eks. chokolade, alkohol, fødevarer med højt indhold af nitrit)
  • Ændringer i dine rutiner

Ved at kende det, der kan sætte migrænen i gang hos dig, har du mulighed for at minimere risikoen for anfald. Derfor er det en god idé at have en ”migræne-dagbog”, hvor du noterer omstændighederne ved dine migræneanfald. På den måde kan du følge, om der er gentagne faktorer, som kan være årsagen til migræneanfaldet og dermed forsøge at undgå disse faktorer.

Ro og smertestillende tabletter kan hjælpe til med at lindre smerten

Selv om du kender dine triggere for migræne, kan du stadig blive ramt. Når dette sker, er der forskellige muligheder for at lindre anfaldet:

  • Afslapning og ro - Det kan hjælpe at lægge sig og slappe af i et mørkt og stille rum
  • Smertestillende medicin - Der er god dokumentation for at smertestillende medicin har en effekt på migræne. Det kan være håndkøbsmedicin som Ipren® eller særlig migrænemedicin på recept.

Brug af Ipren®

Ipren® kan lindre migræne. For at opnå en langvarig effekt, skal du tage to tabletter samtidig*. Ipren begynder at virke inden for 30 min og virker i op til 8 timer**. Du må kun tage smertestillende tabletter i en kort periode uden at kontakte en læge.

alt-tekst

https://www.ipren.dk/produkter/ipren-tabletter

*Må ikke anvendes hvis du er gravid i 20. uge eller senere. Kontakt lægen hvis du er i de første 19 uger af din graviditet, eller du forsøger at blive gravid.

**Bivirkninger kan minimeres ved at anvende den laveste effektive dosis og korteste effektive behandlingstid til at kontrollere symptomerne. Ipren® kan bruges af voksne og børn over 12 år. Læs altid indlægssedlen grundigt inden brug af Ipren®. Læs mere på www.ipren.dk

IPREN® tabletter, 200 mg (ibuprofen). Anvendelse: Milde til moderate smerter f.eks. muskel- og ledsmerter, menstruationssmerter, tandpine, hovedpine (inklusiv migræne) og feber og smerter ved almindelig forkølelse. Dosering: Voksne og unge fra 12 år: 1-2 tabletter ved smerter, højst 6 tabletter i døgnet. Kontakt lægen, hvis du har brug for Ipren i mere end 3 dage eller hvis symptomerne forværres. Må ikke anvendes hvis du ikke tåler visse sukkerarter, er allergisk over for ibuprofen, et af de øvrige indholdsstoffer eller acetylsalicylsyre; tager anden smertestillende medicin; har haft blødning fra mave-tarmkanalen, hul på tarmen, mavesår, blødning fra mave-tarmkanalen, sår på tolvfingertarmen, blødende tyktarmsbetændelse eller Crohn’s sygdom, astma eller vejrtrækningsbesvær, væskeophobning under huden især ved læber og hals, nældefeber eller en allergisk reaktion efter du har været i behandling med acetylsalicylsyre eller andre smertestillende lægemidler; har tendens til blødninger; har en aktiv blødning (inklusiv hjerneblødning); er blevet eller snart skal opereres i hjertet; lider af alvorlig dehydrering; har svært nedsat hjerte-, lever- eller nyrefunktion; er gravid i 7. – 9. måned. Eller hvis patienten er et barn under 12 år (under 40 kg legemsvægt). Særlige advarsler og forsigtighedsregler: Kontakt lægen hvis du tager anden medicin eller har hjerteproblemer, har haft nogen form for slagtilfælde, forhøjet blodtryk, sukkersyge, eller forhøjet kolesterol, hvis der er nogen i din familie, der har eller har haft hjertesygdomme eller slagtilfælde, du ryger, har allergier, høfeber, astma, kronisk hævelse af næseslimhinderne, bihuler har eller har haft en tarmsygdom har en nyre- eller leversygdom, nedsat hjertefunktion, bindevævssygdom (SLE), er ældre, er i behandling med vanddrivende medicin eller medicin, der påvirker nyrerne, har den medfødte sygdom porfyri, har problemer med den normale blodstørkningsmekanisme, næsepolypper, eller kronisk obstruktive påvirkninger af luftvejene, for nylig har haft en større operation, ammer, er i de første 6 måneder af din graviditet, prøver på at blive gravid. Overdosering: Livstruende forgiftning kan opstå. Søg straks læge.

Bivirkninger: Sort affarvning eller blodfarvet opkast, hævelse af ansigt, tunge eller svælg, allergisk reaktion med åndenød, alvorlig udslæt med blærer på huden, halsbrand, mavesmerter,fordøjelsesbesvær, sløret syn, overfølsomhedsreaktioner, synstab, vand i lungerne. Pakninger: Blister, 20 stk. Læs indlægssedlen for yderligere oplysninger. McNeil Denmark ApS, tlf. +45 70205212. Medicinske produktspørgsmål kan rettes til vores medicinske informationsafdeling: med-info-dk@its.jnj.com. DK-IP-2300014. March 2023

Annonce